FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: prvo tromjesečje najuspješnije u povijesti burze

ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Promet u prvom tromjesečju ovegodine najbolji je ikad do sada zabilježen u povijesti Zagrebačkeburze te je za više od četiri milijarde kuna nadmašio ukupni promet izdo sad najboljeg i trgovinski najaktivnijeg prvog tromjesečja 2005.godine, kada je tržište silovito raslo u očekivanju početka pregovoraHrvatske i Europske unije, objavili su danas sa Zagrebačke burze.
ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Promet u prvom tromjesečju ove godine najbolji je ikad do sada zabilježen u povijesti Zagrebačke burze te je za više od četiri milijarde kuna nadmašio ukupni promet iz do sad najboljeg i trgovinski najaktivnijeg prvog tromjesečja 2005. godine, kada je tržište silovito raslo u očekivanju početka pregovora Hrvatske i Europske unije, objavili su danas sa Zagrebačke burze.

Ovogodišnje prvo tromjesečje u odnosu na isto razdoblje lani donijelo je rast redovite trgovine dionicama za 9,3 posto, udvostručenje redovitog prometa obveznicama te gotovo 60 posto više velikih institucionalnih transakcija.

Naime, ukupni promet ostvaren u prva tri mjeseca ove godine na Zagrebačkoj burzi iznosio je 12,11 milijardi kuna, od čega se 8,19 milijardi odnosi na institucionalni promet, a prijavljeni 1,68 milijardi kuna.

Redovni je promet pak ukupno iznosio više od 2,23 milijarde kuna, pri čemu je samo redovni promet dionicama bio veći od 2 milijarde kuna.

U odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno na zadnja tri mjeseca 2005. godine, ukupni je promet porastao za 14,1 posto, pri čemu je najveći rast, za 76,1 posto, zabilježen kod redovnog prometa dionicama.

Vrijednost dioničkog indeksa Crobex u prva je tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bila veća za čak 32 posto, dok je od početka godine do kraja ožujka povećana za 21,8 posto te je Crobex na kraju tog razdoblja iznosio 2.433,01 bod, što je njegova rekordna razina.

Rast bilježi i tržišna kapitalizacija Zagrebačke burze, i to za 19,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na ukupno 137,67 milijardi kuna.

Samo dionicom Plive u prva je tri mjeseca ove godine ostvareno više od 30 posto redovnog prometa dionicama, odnosno više od 615,5 milijuna kuna, a cijena te dionice porasla je za čak 39,3 posto.

Slijedi povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 242,9 milijuna kuna te 12-postotnim udjelom u ukupnom prometu dionicama. Toj je dionici cijena rasla za umjerenijih 2,3 posto.

Na trećem su mjestu Podravkine dionice, kojih je u prva tri mjeseca ove godine protrgovano za više od 114,3 milijuna kuna, a koje bilježe rast cijene za 9,1 posto.

Među deset najlikvidnijih dionica na Zagrebačkoj burzi u prvom tromjesečju ove godine uvrstili su se i Atlantska plovidba, Jadroplov, Dalekovod, Končar, Luka Ploče, Petrokemija te IGH.

Listu najvećih cjenovnih dobitnica u tom razdoblju pak predvode dionice Lavčevića, s rastom cijene za 316,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a slijede Hidroelektra-niskogradnja (183 posto) te Jamnica (116 posto).

Nasuprot tome, dionica RIZ Odašiljača otvara listu dionica s najvećim padom cijene, s obzirom da je u prva tri mjeseca ove godine pojeftinila za 51,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙