FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena konferencija Varaždinske burze

PULA, 8. travnja 2006. (Hina) - Raspravama o novim ulagačkiminstrumentima, razvoju industrije investicijskih fondova te domaćim iinozemnim iskustvima s javnim ponudama dionica (IPO) večeras je u Pulizavršena dvodnevna Godišnja konferencija Varaždinske burze
PULA, 8. travnja 2006. (Hina) - Raspravama o novim ulagačkim instrumentima, razvoju industrije investicijskih fondova te domaćim i inozemnim iskustvima s javnim ponudama dionica (IPO) večeras je u Puli završena dvodnevna Godišnja konferencija Varaždinske burze

Među ostalim, u današnjem dijelu skupa najavljena je za lipanj ove godine javna ponuda dionica varaždinske Vaba banke, za što je u tijeku proces dobivanja odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Član Uprave Vaba banke, Marinko Benić, rekao je kako će vrijednost ovog IPO-a biti 40 milijuna kuna, odnosno planirano je izdavanje 400.000 redovitih dionica nominalne vrijednosti od po 100 kuna, a dionice će biti ponuđene na Varaždinskoj burzi.

Na taj način povećanu kapitalnu bazu Vaba banka će, uz ostalo, koristiti za daljnji rast, i to ne samo organski, već i kroz moguće akvizicije drugih malih hrvatskih banaka. Tako bi aktiva banke do kraja 2008. godine trebala dosegnut milijardu kuna, rekao je član Uprave Vaba banke Benić.

Napomenuo je i kako u posljednjih 18 mjeseci cijene dionica malih i srednjih banaka na hrvatskim burzama bilježe rast, odnosno sve je veći interes ulagača za njih, te da se zato očekuje podjednak interes za IPO Vaba banke.

Osim prikupljanja sredstava za razvoj banke IPO će omogućiti i diverzifikaciju vlasništva nad bankom, dodao je.

Naime, Vaba banka ima ukupno 56 dioničara, a većinski vlasnik, sa 72,6 posto dionica, trenutno je varaždinski Validus. Nakon dovršetka javne ponude dionice taj bi se udio trebao smanjiti na oko 50 posto, a cilj je Validusa svoj udio s vremenom smanjiti na oko 30 posto.

Predstavljajući pak razvojne planove Vaba banke, član Uprave Benić istaknuo je kako se planira razvoj u komunalnu banku, odnosno financijski servis za lokalnu samoupravu, i to ne samo za Varaždinsku županiju, koju već prate u nekoliko projekata.

Na ovogodišnjoj dvodnevnoj konferenciji Varaždinske burze u Puli sudjelovalo je više od 200 predstavnika svih segmenata financijskog sustava iz Hrvatske i zemalja regije. No, iako su najavljene teme bile usmjerene na izazove i razvoj hrvatskog tržišta kapitala prije ulaska u EU, kao središnja tema brojnih panela, ali i neslužbenih razgovora sudionika skupa, nametnulo se problematično povezivanje dviju postojećih burzi - Varaždinske i Zagrebačke, kao i nedavno objavljena inicijativa za osnivanje treće hrvatske burze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙