FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iliescu: Proširenje EU nije ustupak, nego zajednička potreba

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Proširenje EU-a je zajednička potrebai napor za izgradnju Europe, a ne ustupak bogatih europskih zemalja,rekao je u petak u Zagrebu, posljednjeg dana 2. Crans Montana Foruma,bivši rumunjski predsjednik Ion Iliescu.
ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Proširenje EU-a je zajednička potreba i napor za izgradnju Europe, a ne ustupak bogatih europskih zemalja, rekao je u petak u Zagrebu, posljednjeg dana 2. Crans Montana Foruma, bivši rumunjski predsjednik Ion Iliescu.

Iliescu je to rekao u govoru na plenarnoj sjednici pod nazivom "Koja budućnost za Europu?: glavni izazovi za vlade i privredu", kojom je završio trodnevni zagrebački skup.

"Proširenje se ne smije promatrati kao ustupak bogatih zemalja EU novim kandidatima i članicama s istoka Europe, nego kao zajednički nužan napor za izgradnju Europe na korist svih građana", rekao je Iliescu, ocijenivši da je proširenje od "presudne važnosti" za Europu.

Forum je službeno zatvorio bivši glavni tajnik Vijeća Europe i član Upravnog odbora Foruma Walter Schwimmer, ocijenivši ga izuzetno dobro organiziranim i uspješnim.

"Bili smo dva i pol dana u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu i mislim da svi krećemo kući s uvjerenjem da zemlja koja nas je ugostila, Hrvatska, poput Bugarske i Rumunjske, ima svoje čvrsto mjesto u ujedinjenoj Europi", rekao je Schwimmer.

Hrvatsku će slijediti i druge zemlje jugoistočne Europe, dodao je Schwimmer, ustvrdivši kako "Europa ne bi bila Europa bez tih zemalja koje su u samom srcu kontinenta".

Završnu riječ sudionicima je uputila državna tajnica za europske integracije u MVPEI-u i predsjednica Organizacijskog odbora 2. Crans Montana Foruma Marija Pejčinović Burić, zahvalivši im na dolasku na Forum koji je, sa stajališta vlade kao njegovog suorganizatora, ocijenila vrlo uspješnim.

"Budemo li iduće godine imali 3. Crans Montana Forum, vjerujem da će Hrvatska biti bliže EU i da će i brojke i perspektiva biti drukčije", zaključila je Pejčinović Burić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙