FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: županijski čelnici optužili Šeksa za destabilizaciju vlasti

OSIJEK, 6. travnja 2006. (Hina) - Čelnici osječko-baranjskeŽupanijske skupštine optužili su danas predsjednika Hrvatskog sabora ičlana predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa za pokušaj destabilizacijelegalno izabrane županijske vlasti koju će, kako su najavili, "branitisvim sredstvima".
OSIJEK, 6. travnja 2006. (Hina) - Čelnici osječko-baranjske Županijske skupštine optužili su danas predsjednika Hrvatskog sabora i člana predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa za pokušaj destabilizacije legalno izabrane županijske vlasti koju će, kako su najavili, "braniti svim sredstvima".

Župan Krešimir Bubalo (NL Branimira Glavaša) na konferenciji za novinare ocijenio je "nebulozom" jučerašnju izjavu Vladimira Šeksa da će oporbene stranke od Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta zatražiti pravnu ekspertizu regularnosti prošlogodišnjeg konstituiranja Županijske skupštine.

Podsjetio je da je prošle godine obavljen nadzor nad zakonitosti te sjednice, o čemu je zapisnik Središnjeg državnog ureda za upravu Županiji dostavljen 29. lipnja.

U tom se aktu jasno govori da je Skupština konstituirana sukladno izbornoj volji građana, a svaki pravnik u Hrvatskoj zna da, po isteku roka od 15 dana predviđenog za žalbe, protiv ovoga rješenja nikakva daljnja postupanja nisu dopuštena, ustvrdio je Bubalo. Po njemu, nema nikakvog razloga da Katedra za ustavno pravo bilo kojega fakulteta reagira na tu sjednicu.

Najavio je kako će o Šeksovu istupu "obavijestiti sve strane veleposlanike u RH i Europsku komisiju" te je ocijenio kako Šeks možda želi na neki drugi način, kada se to nije dogodilo pravnim putem, srušiti legitimno izabranu županijsku vlast.

Dožupan Danijel Srb (HSP) kazao je kako je, gotovo godinu dana nakon konstituiranja Skupštine i provođenja upravnog nadzora, postavljanje pitanja legaliteta vlasti "politički makijavelizam proizašao iz komunističkog sustava", što drži neprihvatljivim.

Dožupan Dinko Burić (NL Branimira Glavaša) ocijenio je kako dolasci HDZ-ovih stranačkih i državnih dužnosnika u Osijek služe širenju nemira i političke nesigurnosti umjesto da, kako ističe, donose sredstva kako bi to područje nadoknadilo zaostatak za drugim dijelovima Hrvatske.

U vezi sa Šeksovom inicijativom Burić je, uz ostalo, kazao da profesori bilo kojeg fakulteta ili sveučilišta ni u jednoj državi na svijetu nisu birali vlast, pa da stoga mišljenje bilo kojih profesora neće mijenjati legalno izabranu vlast u toj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙