FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Preživjeli iz Škabrnje svjedočio protiv Martića

ZAGREB/DEN HAAG, 5. ožujka (Hina) - Svjedok optužbe Luka Brkić usrijedu je u nastavku suđenja Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY)govorio o pokolju koje su JNA, srpski rezervisti i dobrovoljciizvršili nad hrvatskim civilima u selu Škabrnja u Ravnim Kotarima ustudenom 1991.
ZAGREB/DEN HAAG, 5. ožujka (Hina) - Svjedok optužbe Luka Brkić u srijedu je u nastavku suđenja Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY) govorio o pokolju koje su JNA, srpski rezervisti i dobrovoljci izvršili nad hrvatskim civilima u selu Škabrnja u Ravnim Kotarima u studenom 1991.

Brkić je opisao kako su JNA i srpske snage, nakon silovitog granatiranja, 18. studenoga 1991. ušle tenkovima u selo izvlačeći mještane iz podruma u koje su se sklonili.

"Bio sam u podrumu zajedno s ostalima. Izvedeni smo, žene i djeca su odvojeni i poslani prema kraju sela, a muškarci su vođeni ispred tenkove prema seoskoj crkvi", ispričao je svjedok.

Kazao je kako su njega koristili kao živi štit na tenku, te da je vidio kako ubijaju trojicu muškaraca izvedenih s njim iz podruma.

Prema optužnici, u Škabrnji je 18. studenoga ubijeno 38 civila, a idućih dana još 31, uključujući i veći broj žena.

Brkić je opisao je kako su tenkovi gađali kuće u selu, razarajući jednu po jednu.

Na pitanja tužitelja kakve su odore nosili napadači, rekao je da su imali oznake SAO Krajine, kokarde, šajkače, te da je među njima bilo i pripadnika zloglasne paravojne skupine "Beli Orlovi".

Rekao je da je među njima bilo i golobradih novaka JNA koji nisu znali da se napada Škabrnja već su mislili da je to neka rutinska vježba. Jedna od napadača, kojeg je opisao kao visokog i maskiranog, pokušao ga je zaklati, ali ga je spasio kapetan JNA Zoran Janković, koji je za dobrovoljce govorio da su "obična banda" koja samovoljno čini zločine, rekao je Brkić.

Opisao je i kako je zarobljen te odveden u Benkovac pa u Knin, gdje je proveo idućih pet mjeseci u nehumanim uvjetima improviziranog zatvora u vojarni, gdje su zatočenici zlostavljani, mučeni, premlaćivani i na brojne druge načine ponižavani.

Luku Brkića u četvrtak će ispitivati Martićevi branitelji.

Martić, bivši ministar policije i predsjednik tzv. RSK, optužen je u 19 točaka za ratne zločine nad hrvatskim civilma na okupiranim područjima, za zločine u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙