FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Sektaške podjele u Iraku nasljeđe Sadama Huseina

WASHINGTON, 29. ožujka (Hina) - Američki predsjednik George W. Bushje ustvrdio u srijedu kako je sadašnja nestabilnost i sektaško nasiljeu Iraku nasljeđe Sadama Huseina, a ne rezultat američkog napada kojije srušio njegovu vlast.
WASHINGTON, 29. ožujka (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush je ustvrdio u srijedu kako je sadašnja nestabilnost i sektaško nasilje u Iraku nasljeđe Sadama Huseina, a ne rezultat američkog napada koji je srušio njegovu vlast.

U svom trećem govoru ovoga mjeseca usmjerenom na jačanje potpore američke javnosti sve manje popularnom ratu u Iraku, Bush je rekao kako sektaško nasilje koje je obuzelo Irak sada ključa jer je Sadam Husein ostavio duboke podjele koje je koristio kako bi se tri desetljeća održao na vlasti u toj zemlji.

"Teroristi i elementi bivšega režima iskorištavaju rane nanesene za vrijeme Sadamove tiranije", rekao je Bush govoreći u Freedom Houseu, američkoj nevladinoj organizaciji koja promiče demokraciju u svijetu.

"Neprijatelji slobodnog Iraka koriste istu taktiku koju koju je rabio Sadam, ubijajući i terorizirajući irački narod kako bi potaknuli sektaške podjele", rekao je američki predsjednik.

Demokracija je jedina snaga koja može nadvladati podjele, rekao je Bush i pozvao Iračane na uspostavu vlade nacionalnog jedinstva koja bi okupila glavne etničke i vjerske skupine, sunite, šijite i Kurde.

Stotine Iračana ubijeno je u sektaškom nasilju između šijita i sunita nakon razaranja šijitske Zlatne džamije u Samari u veljači.

Bush je istaknuo potrebu da se obuči vojska vjerna središnjoj vlasti te da se lokalna policija otrese utjecaja ilegalnih sektaških milicija.

Pomaganje Iračanima u uspostavi demokratske i stabilne zemlje je ključno za sigurnost Amerike, kazao je Bush, jer bi neuspjeh američke misije u Iraku značio pobjedu terorista koji žele uspostaviti bazu u toj zemlji.

"Prijevremeno povlačenje naših snaga bila bi katastrofa", rekao je Bush dodajući kako će "Amerika otići, ali neće uzmaknuti iz Iraka" te da će uspješno dovršiti misiju u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙