FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska je Gruziji uzor među tranzicijskim zemljama

ZAGREB, 29. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska će rado pružiti Gruzijisvoja iskustva tranzicijske zemlje koja se uspješno približavaeuroatlantskim integracijama, u čemu Gruzija Hrvatsku vidi kao uzor,rekli su predsjednici Stjepan Mesić i Mihail Sakašvili u srijedu nakonsusreta u Zagrebu.
ZAGREB, 29. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska će rado pružiti Gruziji svoja iskustva tranzicijske zemlje koja se uspješno približava euroatlantskim integracijama, u čemu Gruzija Hrvatsku vidi kao uzor, rekli su predsjednici Stjepan Mesić i Mihail Sakašvili u srijedu nakon susreta u Zagrebu.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili stigao je u srijedu u radni posjet Hrvatskoj tijekom kojega ga je primio hrvatski predsjednik Mesić koji najavljuje mogućnost da hrvatski gospodarstvenici sudjeluju u skorim velikim gruzijskim infrastrukturnim radovima.

"Gruzija se sprema u velike infrastrukturne pothvate. To je svakako nešto u čemu mi možemo ponuditi i iskustvo i suradnju", rekao je hrvatski predsjednik.

"Za gospodarsku suradnju postoje velike mogućnosti i apeliram na hrvatske gospodarstvenike, osobito na građevinske tvrtke da sudjeluju u infrastrukturnim projektima koji se spremaju u Gruziji", rekao je Mihail Sakašvili.

Sakašvili kaže da je Hrvatska Gruziji uzor kao tranzicijska zemlja koja se nakon rata uspješno približava euroatlantskim integracijama. Hrvatska je već članica Akcijskoga plana za članstvo u NATO-u, rekao je gruzijski predsjednik, "a Gruzija se nada da će to postati ove godine. Zato gruzijsko ministarstvo obrane šalje ekipu stručnjaka u Hrvatsku kako bismo se upoznali s hrvatskim napretkom na tom polju", rekao je.

Hrvatski se predsjednik već sastao s gruzijskim kolegom, u siječnju u Astani na inauguraciji kazahstanskoga predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Dvojica su predsjednika tada zaključila da gospodarska suradnja između dviju zemalja nije na zadovoljavajućoj razini unatoč interesu i potencijalima obiju strana.

Između Gruzije i Hrvatske, rekao je tada Mesić, ne postoje osnovni sporazumi koji bi omogućili i olakšali gospodarsku suradnju. Gruzija i Hrvatska nisu potpisale nijedan bilateralni ugovor.

Trgovinska razmjena dviju zemalja znatno oscilira iz godine u godinu: jedne godine Hrvatska ostvaruje suficit, druge Gruzija. Dosadašnji vanjskopolitički kontakti dviju zemalja bili su veoma niska intenziteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙