FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik uprave Intela poručio da kompanija posluje legalno

BRUXELLES, 29. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Američki proizvođačračunalnih čipova Intel vjeruje da je način na koji vodi svojeposlovanje potpuno zakonit, rekao je predsjednik njegove uprave CraigBarett, komentirajući istragu Europske komisije (EK).
BRUXELLES, 29. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač računalnih čipova Intel vjeruje da je način na koji vodi svoje poslovanje potpuno zakonit, rekao je predsjednik njegove uprave Craig Barett, komentirajući istragu Europske komisije (EK).

U sklopu jednogodišnje istrage koju EU vodi protiv Intela, prošloga su srpnja europski dužnosnici upali u tvrtku kako bi istražili moguću zloporabu njezine pozicije na tržištu. Tvrtka je pod istragom i u južnoj Koreji, dok je u Japanu upozorena da prestane kršiti pravila tržišne utakmice u sektoru mikroprocesora.

U govoru koji je održao na jednom poslovnom forumu, predsjednik Intela Craig Barrett i njegov bivši izvršni direktor, braneći poziciju tvrtke rekao je da u potpunosti surađuju u istrazi. "Vjerujemo da nismo ništa pogrešno učinili te da su naši poslovni potezi potpuno zakoniti", izjavio je Barrett.

Dužnosnici Komisije odbili su komentirati taj slučaj, istaknuvši kako je istraga u tijeku. EU ured za zaštitu tržišne utakmice istragu je počeo prije pet godina, no na neko ju je vrijeme stavio u mirovanje dok manji konkurent Intela, tvrtka Advanced Micro Devices (AMD) nije od Komisije zatražila da istragu ponovno aktivira.

AMD je svoj zahtjev argumentirao tvrdnjom da Intel drži 90 posto tržišta mikroprocesora za osobna računala koje je osvojio služeći se prijetnjama i niskim udarcima poput davanja nepoštenih rabata.

Južnokorejske vlasti su u veljači istaknule kako još nisu sigurne je li Intel prekršio pravila tržišne utakmice, dok ga je Japan prošle godine upozorio zbog nepoštenih rabata ali ga nije kaznio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙