FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva: Actavisova ponuda nije prijateljska

ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Uprava farmaceutske kompanije Plivaocijenila je danas da ponuda islandske kompanije Actavis zapreuzimanjem Plive nije prijateljska, pojasnivši tu ocjenu riječima dase "u prijateljskim spajanjima najveći dio posla odradi prije nego štose o tome obavijesti javnost".
ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Uprava farmaceutske kompanije Pliva ocijenila je danas da ponuda islandske kompanije Actavis za preuzimanjem Plive nije prijateljska, pojasnivši tu ocjenu riječima da se "u prijateljskim spajanjima najveći dio posla odradi prije nego što se o tome obavijesti javnost".

Iz Plive još jednom, nakon današnjeg predstavljanja Actavisove ponude u Zagrebu, koji nudi 570 kuna za dionicu Plive, naglašavaju da tu ponudu drže "neatraktivnom kako za dioničare tako i za zaposlene, kao i s aspekta vrijednosti kompanije".

"Ako usporedimo slične transakcije u industriji, vidljivo je da su one rezultirale većom dobiti za vlasnike, uzevši u obzir sve relevantne financijske pokazatelje. Cilj konsolidacije je da kompanija iziđe jača - a mi u ovom trenutku ne vidimo da bi Pliva time ojačala", kažu iz Plive.

Osim brige o vlasnicima, ne smijemo ignorirati, kažu u Plivi, ni što bi potencijalno spajanje značilo za više od 6.000 Plivinih zaposlenika.

Iz Plive naglašavaju da će dio proizvodnje iz Dresdena i SAD-a biti prebačen u Zagreb te da se u drugom polugodištu ove godine očekuje veći obujam proizvodnje u Zagrebu, što vodi povećanju broja zaposlenih u proizvodnji.

Plivino vodstvo ističe i da je "Actavis zbog brojnih akvizicija u posljednjih par godina vrlo zadužena kompanija, pa je za očekivati da bi Pliva ovim spajanjem snosila teret Actavisovog duga".

Na bazi opsežnog vlastitog iskustva, u Plivi drže Actavisove planove o transferiranju proizvodnje i povećanju kapaciteta u Hrvatskoj nerealnim, s obzirom da se radi o kompleksnim procedurama u koje su uključena regulatorna tijela Republike Hrvatske i drugih zemalja, navodi se u Plivinoj objavi.

Ujedno naglašavaju da je, bez obzira što je u pretežito stranom vlasništvu, Pliva hrvatska kompanija, sa sjedištem u Zagrebu i menadžmentom koji je autonoman u donošenju svojih poslovnih odluka, poput poslovne strategije, mjesta i načina investiranja, odabira tržišta i slično.

To potkrepljuju činjenicom da su većinu kapitalnih investicija, vrijednih više od 300 milijuna dolara, poput novih pogona za oralne lijekove, pogona za azitromicin i novog istraživačkog instituta ostvarili u Hrvatskoj.

U slučaju postojanja jednog strateškog vlasnika, menadžment je u svojim odlukama izravno ovisan o njemu te se tada odluke o budućnosti donose negdje drugdje - a ne u Zagrebu! Actavis je i u svojim današnjim izjavama ponovio svoje planove prema kojima bi Pliva u Zagrebu postala centar srednje istočne Europe, dok je ona danas centar globalnog, a ne regionalnog poslovanja, ocjenjuju u Plivi.

Je li onda, pitaju se, "realno očekivati otvaranje novih radnih mjesta u Zagrebu ili je realnije očekivati njihovo smanjenje".

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Plive Željko Čović kratko je komentirao da "danas nismo čuli ništa novog glede Actavisove ponude te stoga i dalje ostajemo pri stajalištu da je islandski prijedlog neatraktivan. Uvjereni da će vrijednost kompanije temeljem naše strategije i dalje rasti", kazao je Čović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙