FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanofi kupuje udjel u Zentivi radi širenja poslovanja u istočnoj Europi

PARIZ, 27. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Sanofi-Aventis, treća najvećasvjetska farmaceutska kompanija, kupila je 24,9 posto udjela u češkomproizvođaču generičkih lijekova Zentiva za 430 milijuna eura kako biširila svoje poslovanje u Rusiji i istočnoj Europi, priopćila je uponedjeljak francuska tvrtka.
PARIZ, 27. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Sanofi-Aventis, treća najveća svjetska farmaceutska kompanija, kupila je 24,9 posto udjela u češkom proizvođaču generičkih lijekova Zentiva za 430 milijuna eura kako bi širila svoje poslovanje u Rusiji i istočnoj Europi, priopćila je u ponedjeljak francuska tvrtka.

Sanofi će biti najveći ulagač u tu češku kompaniju nakon što je od venture kapital tvrtke sa sjedištem u New Yorku Warburg Pincus kupila 20-postotni udjel kao i dionice menadžera i zaposlenika, stoji u priopćenju te francuske kompanije sa sjedištem u Parizu objavljenom putem e-maila.

Čelnik Sanofija Jean-Francois Dehecq širi poslovanje kompanije na tržište generičkih lijekova, koje bi do 2010. moglo dosegnuti vrijednost od 100 milijardi dolara budući da vlade i osiguravatelji pokušavaju sniziti troškove. Naime, zapadnjačke farmaceutske kompanije kupuju svoje istočnoeuropske rivale kako bi iskoristile prednost nižih troškova.

"Ova transakcija omogućit će nam da ubrzamo i podupremo rast" kompanije, kazao je predsjednik Zentive Jiri Michal.

Češki osiguravatelj Ceska Pojistovna i povezane strane sada drže 12,3 posto Zentive dok tvrtkina uprava i zaposlenici imaju u svojem vlasništvu 6,5 posto. Ostatak je u vlasništvu fondova među kojima su Fidelity Diversified International Fund i Raiffeisen Osteuropa Aktien.

Zentiva, sa sjedištem u Pragu, treći je najveći proizvođač lijekova u istočnoj Europi po visini tržišne vrijednosti, a u prošloj je godini ostvario prihode od 410 milijuna eura. Nedavno je kupio rumunjskog proizvođača lijekova Sicomed, sada preimenovanog u Zentiva, a profitirao je i od prošlogodišnjeg gotovo 100-postotnog rasta prodaje u Poljskoj i Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙