FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Ministar Čobanković s domaćinima o ulaganju u hrvatsku poljoprivredu

WASHINGTON, 25. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković razgovarao je u petaks američkim dužnosnicima o mogućnostima za američka ulaganja uhrvatsku poljoprivredu i prenio im hrvatska iskustva u borbi protivptičje gripe.
WASHINGTON, 25. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković razgovarao je u petak s američkim dužnosnicima o mogućnostima za američka ulaganja u hrvatsku poljoprivredu i prenio im hrvatska iskustva u borbi protiv ptičje gripe.

Čobanković je američkog ministra poljoprivrede Mikea Johannsa upoznao s hrvatskim razvojnim projektima u koje bi mogli investirati i američki ulagači.

Mogućnosti se prije svega vide za ulaganje u nacionalni projekt navodnjavanja u koji Hrvatska u naredne četiri godine namjerava uložiti pola milijarde dolara.

"Mislim da je to dobra prilika gdje bi investitori iz Sjedinjenih Država mogli ići na ulaganja i prijenos tehnologije što bi bilo vrlo značajno za razvoj hrvatske poljoprivrede", rekao je Čobanković hrvatskim novinarima nakon susreta.

Sadašnja američka ulaganja u hrvatsku poljoprivedu su "jako mala" i uglavnom ograničena na hrvatske iseljenike u SAD-u, rekao je on.

Druga mogućnost za američka ulaganja je proizvodnja organske hrane u Hrvatskoj, sada vrlo male u odnosu na mogućnosti, svega 0,3 posto od ukupne hrvatske proizvodnje hrane.

Mogućnost za proizvodnju organske hrane posebice pruža trenutno minirano poljoprivredno zemljište koje se godinama nije koristilo pa nije ni zagađeno kemikalijama. Hrvatska tu nudi ulaganja u razminiranje, a potom i u proizvodnju ekološke hrane.

Trgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Sjedinjenih Država inače je skromna. Hrvatska je 2005. izvezla u SAD takvih roba u vrijednosti od 17 milijuna dolara, a uvezla iz SAD-a oko 23 milijuna dolara.

"Ukoliko bi došlo do značajnije ekološke proizvodnje i ako bi u tome sudjelovali i američki partneri onda bi to bila pretpostavka značajnijem povećanju robne razmjene između Hrvatske i Sjedinjenih Država", rekao je Čobanković.

Hrvatski ministar je kazao kako su Amerikanci posebno zanimanje pokazali za ekološku proizvodnju vina. Hrvatska bi željela vidjeti ulaganja u svoje razvojne prioritete, uključujući stočarstvo i proizvodnju voća, povrća, grožđa te maslina i cvijeća.

Tijekom susreta bilo je govora i o otvorenim pitanjima, rekao je Čobanković, ističući kako je američkoj strani jasno da je Hrvatska na putu prema Europskoj uniji i mora poštivati njezina pravila te da probleme može rješavati kroz odnos s EU-om. Johanns je dao do znanja kako SAD ima otvorena pitanja s EU-om poput izvoza junadi i junećeg mesa i problema svinjskog mesa i rekao kako će to rješavati u daljnim kontaktima s EU-om.

Čobanković je u tom kontekstu rekao kako je Johanns istaknuo da SAD podupire ulazak Hrvatske u EU "bez ikakvih ograda".

U ministarstvu poljoprivrede i na susretu u State Departmentu s nacionalnim koordinatorom za ptičju gripu Johnom Langeom, Čobanković je izložio hrvatska iskustva u borbi protiv ptičje gripe. Amerikanci su svjesni kako je pitanje dana kada će se i u SAD-u pojaviti divlje ptice zaražene virusom ptičje gripe H5N1 i žele u njezinu suzbijanju iskoristiti i hrvatsku metodu koja se pokazala jednom od najuspješnijih u svijetu.

"Pokazali su jako veliki interes", rekao je Čobanković.

Hrvatsku metodu odlikuje pažljivi nadzor kretanja divljih ptica kao i uzimanje uzoraka kako bi se vidjelo jesu li zaražene. Kad su u nekoliko slučajeva otkrivene ptice zaražene virusom, hrvatske vlasti su brzo reagirale zatvarajući prostor gdje su pronađene u krugu od tri kilometra, a potom po potrebi na tom prostoru vršile uništavanje domaće peradi kako bi spriječile prelazak virusa s divljih ptica na domaću perad s koje bi se mogao prenijeti i na čovjeka.

Za razliku od Hrvatske primjerice u Turskoj se dogodilo da je virus prenesen na domaću perad, a potom i na ljude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙