FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lukovdol: Andriani Škunci uručen "Goranov vijenac"

LUKOVDOL, 21. ožujka 2006. (Hina) - Nagradu "Goranov vijenac"pjesnikinji Andriani Škunci za cjelokupan pjesnički opus i ukupanprinos hrvatskoj književnosti uručio je na današnjoj svečanosti uLukovdolu predsjednik "Goranova proljeća" Branko Čegec.
LUKOVDOL, 21. ožujka 2006. (Hina) - Nagradu "Goranov vijenac" pjesnikinji Andriani Škunci za cjelokupan pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti uručio je na današnjoj svečanosti u Lukovdolu predsjednik "Goranova proljeća" Branko Čegec.

Dodjelom nagrada u rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića počelo je 43. "Goranovo proljeće", najveća hrvatska pjesnička priredba.

Svečano otvorenje te pjesničke priredbe počelo je dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje pjesme, a zatim je uručena nagrada "Goran" za mlade pjesnike, koja je ove godine pripala pjesniku Branimiru Oblučaru iz Bjelovara za rukopis "Mačje pismo".

U obrazloženju nagrade "Goranov vijenac" uz ostalo se ističe da je poezija Andriane Škunce u biti poezija metafizičke ljubavi te da je pjesnikinja prisutna već četiri desetljeća u hrvatskom pjesništvu s osam objavljenih zbirka lirike.

O Škuncinu pjesništvu govorio je i prošlogodišnji dobitnik "Goranova vijenca" Ivan Rogić Nehajev.

Andriana Škunca zahvalila je organizatorima, rekavši kako je doći na "Goranovo proljeće", koje je za nju oduvijek bila velika svečanost, pogotovo danas "kad na vratu ima 'Goranov vijenac'".

Tom nagradom Goran nam vraća vjeru u poeziju, u njoj odjekuju radosni stihovi kao i pjesnički osjećaj pred smrt, rekla je, dodavši kako dolazi s otoka posuta solju, u mjesto pokriveno bjelinom koja ju potiče da se odmjeri s pjesništvom Ivana Gorana Kovačića. Svi mi dobitnici ove nagrade dio smo "Goranova vijenca" i kao da smo ovjenčani laticama i posuti nekim kozmičkim prahom, rekla je Škunca.

"Goranov vijenac" dodjeljuje se od 1971. i do sada su ga dobili vodeći hrvatski pjesnici, a među njima i četiri pjesnikinje - Vesna Parun, Jagoda Zamoda, Anka Žagar i danas nagrađena Andriana Škunca.

"Goranovo proljeće" nastavlja se gostovanjem pjesnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Splitu, Trogiru, Vrgorcu, Solinu i Kaštel Lukšiću.

Osim hrvatskih pjesnika na svečanosti su i gosti pjesnici iz BiH, SiCG, Slovenije i Madžarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙