FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samo pet posto Hrvata jede manje piletine zbog ptičje gripe

ZAGREB, 20. ožujka 2006. (Hina) - Samo pet posto hrvatskih građana jedemanje mesa peradi zbog straha od ptičje gripe, a 66 posto ih nijezabrinuto zbog mogućeg izbijanja pandemije ptičje gripe, pokazalo jeistraživanje javnog mnijenja koje je provela agencija Prizma.
ZAGREB, 20. ožujka 2006. (Hina) - Samo pet posto hrvatskih građana jede manje mesa peradi zbog straha od ptičje gripe, a 66 posto ih nije zabrinuto zbog mogućeg izbijanja pandemije ptičje gripe, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je provela agencija Prizma.

Istraživanje je provedeno od 9. do 13. ožujka u telefonskoj anketi na uzorku od 429 građana.

Trećina ispitanika zabrinuta je radi izbijanja moguće pandemije ptičje gripe u Hrvatskoj, a 25 posto ih misli da nismo dovoljno dobro pripremljeni za eventualnu pandemiju.

U istom radoblju agencije CATI provela je identično istraživanje u Sloveniji, a slično je istraživanje u veljači provela agencija Synovate u 12 država svijeta.

Usporedba podataka u tim istraživanjima pokazuje da su upotrebu mesa peradi radi pojave ptičje gripe najviše smanjili građani Turske, Indonezije, Tajlanda i Hong Konga, u kojima je i veći intenzitet pojave te bolesti.

Hrvatska je od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem najmanje smanjila potrošnju mesa peradi (5 posto), a nakon nje Danska i Švedska (8 posto).

Slijede Francuska, Norveška i Slovenija (10 do 12 posto), a uz njih su perad u većoj mjeri uklonili iz svog jelovnika građani Portugala i Srbije (18 posto).

Da je Hrvatska dobro pripremljena na moguće izbijanje pandemije, misli više od polovice (56 posto) naših građana, što nas u Europi, zajedno sa Slovenijom, Danskom i Srbijom stavlja u sam vrh zemalja s najvećim stupnjem vjerovanja u dobru pripremljenost svoje države.

Što se tiče zabrinutosti radi mogućeg izbijanja pandemije ptičje gripe, najmanje su zabrinuti građani skandinavskih država, a najviše Indonezije, Hong Konga i Turske.

Hrvati su manje zabrinuti, pa tako 66 posto građana tvrdi da nije zabrinuto zbog mogućeg izbijanja pandemije ptičje gripe.

Građani Portugala, Turske i Sjedinjenih Američkih Država najmanje vjeruju u dobru pripremljenost svoje države na moguću pandemiju ptičje gripe, a dosta skeptični su i Šveđani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙