FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 12. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/DEN HAAG - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carle del Ponte u nedjelju su izjavili kako "duboko žale i razočarani su" zbog smrti Slobodana Miloševića jer je time "spriječen dovršetak njegova suđenja, a žrtvama uskraćeno pravo na izvršenje pravde". Predsjednik suda najavio je da će se raspravno vijeće, pred kojim se dulje od četiri godine sudilo bivšem jugoslavenskom predsjedniku, "u dogledno vrijeme baviti statusom postupka protiv Miloševića". Prema Pravilniku ICTY-a, vijeće treba izdati Nalog o obustavi postupka, zbog smrti optuženika.

DEN HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u petak je uputio pismo ruskom ministru vanjskih poslova u kojem je rekao da mu u pritvoru Haškog suda (ICTY) daju pogrešne lijekove, izjavio je u nedjelju njegov pravni savjetnik Zdenko Tomanović. Milošević je u pismu, dan prije nego što je pronađen mrtav, tražio pomoć od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, rekao je Tomanović pokazujući novinarima u Haškom sudu kopiju na rukom pisanog Miloševićevog pisma. Tomanović nije iznosio druge pojedinosti.

BEOGRAD - Najvažnije je da istraga o smrti Slobodana Miloševića bude okončana što prije kako bi se spriječile i političke i medijske manipulacije o njegovoj smrti, izjavio je u nedjelju predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić Radio-televiziji Srbije. Ljajić je u nedjelju doputovao u Den Haag s dvojicom patologa s Vojno-medicinske akademije iz Beograda, koji sudjeluju u obdukciji Slobodana Miloševića. Obdukcija tijela Slobodana Miloševića počela je u nedjelju u 13 sati, a prvi preliminarni rezultati obdukcije mogli bi se znati već u nedjelju navečer, dok će rezultati toksikoloških analiza biti poznati u roku 24 sata.

BEOGRAD - Obitelj Slobodana Miloševića nije suglasna o tome gdje on treba biti pokopan, u Beogradu ili Moskvi. Prema navodima medija, Miloševićeva supruga Mirjana Marković zatražit će da on bude pokopan u Moskvi, gdje ona živi od veljače 2003. godine, a u Rusiji živi i njihov sin Marko. Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića, izjavio je srbijanskim medijima da smatra da Milošević treba biti pokopan u Beogradu, u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju. Marija Milošević, kćerka Mirjane Marković i Slobodana Miloševića, koja već nekoliko godina živi u Crnoj Gori je izjavila agenciji Beta, kako želi da Milošević bude pokopan u obiteljskoj grobnici u Lijevoj Rijeci u Crnoj Gori, odakle Miloševići potječu.

LONDON - Slobodan Milošević bio je "nemilosrdni tiranin, ali taj kompleksni čovjek nije bio rasist", za razliku od generala Ratka Mladića, rekao je lord David Owen, pregovarač Europske unije za bivšu Jugoslaviju od 1992. do 1995. "Iznad svega je bio pragmatičan, nemilosrdan u želji za vlašću", piše Owen u članku objavljenom u nedjelju u Sunday Telegraphu, dan nakon smrti bivšeg beogradskog diktatora. "No u jednoj je stvari bio nepopustljiv, a to je bilo Kosovo", istaknuo je bivši predstavnik EU-a: "Kosovo je unutar Srbije bilo karta pomoću koje je došao na vlast, igrao je na tu kartu nacionalizma". "Je li bio rasist? Vjerojatno nije. General Ratko Mladić (bivši zapovjednik bosanskih Srba kojega je ICTY optužio za genocid) bio je naprotiv pravi rasist", kazao je Owen.

YAOUNDE - Kamerun je nakon što se ptičja gripa pojavila kod domaće peradi na sjeveru te zemlje u nedjelju postao četvrta afrička zemlja koja je izvijestila o pojavi ptičje gripe. Kamerunska je vlada u izjavi koju je prenijela državna radio postaja izvijestila je na sjeveru države utvrđena pojava ptičje gripe, no nije navela koji je soj virusa nađen. Francuska radio postaja RF1 je međutim izvijestila da su testovi provedeni u Pasteurovom institutu u Parizu pokazali da je riječ o visoko patogenom virusu H5N1 čija je prisutnost već potvrđena kod domaće peradi u Nigeriji, Nigeru i Egiptu.

TEHERAN - Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi izjavio je u nedjelju kako se o ruskom planu obogaćivanja iranskog urana u Rusiji još uvijek može pregovarati, nakon što je nešto ranije izjavio da taj prijedlog "više nije na dnevnom redu". "Ruski plan može biti predmet pregovora ako se uzme u obzir pravo Irana da nastavi istraživanje na iranskom tlu", kazao je Assefi. Assefi je u nedjelju ujutro izjavio kako ruski plan više nije opcija nakon što je iranski dosije upućen pred Vijeće sigurnosti UN-a.

VARŠAVA - Poljska je u nedjelju potvrdila da je kod uginulog divljeg labuda u nacionalnom parku Uscie Warty na zapadu zemlje nađen virus H5N1, prenio je viši državni veterinar Tadeusz Wijaszka. U subotu je Poljska potvrdila tri slučaja pojave virusa ptičje gripe H5, opasnog samo za ptice, na tri različita mjesta u zemlji. Soj virusa H5N1, potencijalno fatalan i za ljude, potvrđen je pak u slučaju labuda iz parka Uscie Warty, kod Kostrzyna u blizini granice s Njemačkom, a rade se testovi koji trebaju potvrditi prisutnost smrtonosnog virusa H5N1 kod uginulih labudova nađenih u lučkom gradu Swinoujscie blizu granice s Njemačkom i Bydgoszcza u sjeverozapadnoj Poljskoj.

BANJA LUKA - Direktor Istraživačko-dokumentacijskog centra BiH Mirsad Tokača izjavio je u nedjeljnim "Nezavisnim novinama" da ova nevladina institucija trenutačno raspolaže punim imenima 96.175 žrtava stradalih tijekom rata u BiH. Od toga je broja 63.994 Bošnjaka ili 66,23 posto, zatim 24.206 Srba ili 25,06 posto, te 7.338 Hrvata ili 7,59 posto, dok je ostalih 637 ili 0,66 posto. Od ukupnog broja ubijenih i nestalih 38.645 su civili, dok je 57.529 vojnika. Tokača je izjavio da očekuje da će broj žrtava biti veći od 100 tisuća.

LONDON - Velika Britanija pokušava razviti u tajnosti novo nuklearno oružje u suradnji sa Sjedinjenim Državama, piše "Sunday Times". Radovi na izgradnji nove rakete pokrenuti su kada je britanski premijer Tony Blair ponovno izabran u svibnju 2005. godine, dodaje list, pozivajući se na visoko rangirani britanski izvor koji je tražio da ostane neimenovan. Istraživanja vezana za novo oružje u sjedištu Centra za atomsko oružje u Aldermastonu u Berkshireu bit će najnaprednija do sada, dok će se istovremeno voditi slična istraživanja u SAD-u, piše "Sunday Times". Znanstvenici žele proizvesti novu nuklearnu raketu za odvraćanje napada s već postojećim elementima kako bi se izbjeglo kršenje sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa, dodaje list. Novo oružje bit će testirano u laboratoriju detonacijom.

MOSTAR - Hrvatske stradalničke udruge počet će od 27. ožujka s blokadom županijskih institucija, prometnica i graničnih prijelaza prema Hrvatskoj ukoliko međudržavni Ugovor BiH s Republikom Hrvatskom o pravima branitelja HVO-a ne bude ratificiran u državnome Parlamentu, potvrdio je za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista predsjednik HVIDRA-e Herceg-Bosne Anđelko Barun. Ugovor kojim se uređuje status stradalnika HVO-a koji primaju mirovine iz Hrvatske te omogućava stjecanje toga statusa i za nove stradalnike osporili su svi bošnjački zastupnici u Domu naroda pozivajući se na 'vitalni nacionalni interes'. Predsjednik HVIDRA-e Barun izvijestio je da je odluka o prosvjedima donesena na Glavnome odboru HVIDRA-e u petak u Novome Travniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙