FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 11. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Smrt Slobodana Miloševića, u političkom pogledu, ali i u smislu najdubljih ljudskih osjećaja, označava definitivni kraj najtežeg, najdramatičnijeg i najrazornijeg razdoblja u životu zemalja i naroda ovog dijela Europe u posljednjih pola stoljeća, priopćio je u subotu Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. "Kao sljedbenik i provoditelj velikosrpske ideologije nakon sloma komunizma i raspada bivše jugoslavenske države, svojom agresivnom i hegemonističkom politikom teritorijalnog osvajanja, Milošević je pokrenuo ratni stroj koji je izazvao stradanja stotina tisuća ljudi. U tadašnjim međunarodnim okolnostima, preuzevši vojni stroj bivše države, poveo je četiri uzastopna rata. Etničko čišćenje i teritorijalno osvajanje bili su glavni cilj. Genocid, nemjerljive ljudske patnje i razaranja bili su glavno sredstvo", navodi se u izjavi Vlade povodom smrti Miloševića.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je, reagirajući u subotu na vijest o smrti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u pritvoru Haškog suda, ocijenio da pravda nije zadovoljena. "Pravda nije zadovoljena. Balkanski krvnik Slobodan Milošević je izbjegao sudskoj pravdi. Ali pravda povijesti, pravda hrvatskog naroda, pravda muslimana, Bošnjaka, pa i pravda krvi i djela vlastitog naroda, ta pravda je zadovoljena", kazao je Vladimir Šeks u izjavi za Hrvatsku televiziju.

ZAGREB/DEN HAAG - Smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, samo nekoliko tjedna prije dovršetka njegovog suđenja, spriječit će izvršenje pravde u njegovom slučaju, izjavila je u subotu glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte. "Smrt Slobodana Miloševića, nekoliko tjedna prije dovršetka suđenja, spriječit će provedbu pravde u njegovu predmetu. Međutim, zločini za koje je optužen, uključujući genocid, ne mogu ostati nekažnjeni", kazala je u Del Ponte u priopćenju koje je objavio ICTY. Reagirajući na smrt svog glavnog optuženika, Del Ponte je kazala kako postoje ostali srpski čelnici koji su optuženi za iste zločine kao i Milošević, ističući kako je u bijegu još šest optuženih, prije svih bivši čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić. "Međunarodna zajednica i Haški sud odgovorni su prema žrtvama osigurati da svi ti optuženi budu privedeni pravdi i suđeni u Haagu, posebno Karadžić i Mladić", kazala je Del Ponte.

ZAGREB/DEN HAAG - Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević tvrdio je da ga u pritvoru Haškog suda pokušavaju otrovati s čime je jučer upoznato i veleposlanstvo Rusije u Haagu, te je zbog toga zatraženo da se obdukcija obavi u Moskvi, izjavio je u subotu Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović. "Milošević je tvrdio kako je bilo pokušaja da ga otruju u pritvoru. Jučer sam u njegovo ime pismeno izvijestio rusko veleposlanstvo o tome da se njegovo zdravlje namjerno uništava i da se to želi sakriti od Rusije", rekao je Tomanović novinarima u Haagu. Dodao je kako je u dogovoru s Miloševićevom obitelji zatražio da se obdukcija ne obavlja u Haagu već u Moskvi. Tomanović je također izjavio kako je Miloševića posljedni puta vidio jučer u 16:30, kada je rekao da ga pokušavaju otrovati, čemu je bio nazočan još jedan čovjek, čije ime nije naveo. U obdukciji, zakazanoj za nedjelju ujutro, sudjelovat će i jedan patolog iz Srbije i Crne Gore, čija je vlada tijekom dana to službeno zatražila, a Haški sud večeras odobrio.

ZAGREB - Supruga bivšeg jugoslovenskog i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković izjavila je za američku televizijsku postaju CNN da je haški sud "ubio njezinog muža". Američka televizijska postaja nije navela kako je stupila u kontakt s Mirjanom Marković, kao ni gdje se ona trenutačno nalazi. Mirjana Marković napustila je Srbiju u veljači 2003. godine, prije suđenja za posredovanje u nezakonitoj dodjeli stanova iz fonda srbijanske vlade, a prije atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića. Mirjana Marković nalazi se na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje Europske unije.

BEOGRAD - Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić zatražio je u subotu od Haškog suda da patolozi iz Srbije i Crne Gore (SCG) sudjeluju u obdukciji Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji je u subotu umro u pritvoru Haškog suda. Ljajić je agenciji Beta izjavio da se s tim zahtjevom suglasilo Haško tužiteljstvo, ali da je neophodno i odobrenje samog suda. Isti zahtjev uputila je u subotu poslije podne, na konferenciji za novinare, i Miloševićeva Socijalistička partija Srbije, čiji predsjednik Glavnog odbora Ivica Dačić sumnja u prirodnu smrt Slobodana Miloševića.

BEOGRAD - Dužnosnici Srbije i Crne Gore u subotu su izrazili žaljenje zbog smrti bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u priopćenju je ocijenio da je način na koji je Milošević umro "veliko iskušenje za moralni autoritet Haškog suda", te da će javnost ostati uskraćena za potpunu istinu o Miloševićevoj ulozi u "prethodnim događajima". Srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Srbije Boris Tadić također su izrazili žaljenje zbog smrti Slobodana Miloševića, te uputili izraze sućuti obitelji i Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je Milošević bio predsjednik. Koštunica je u svom priopćenju najavio da će "Vlada Srbije zatražiti od Haškog suda detaljno izvješće o ovom tragičnom događaju".

SALZBURG - Smrt Slobodana Miloševića onemogućila je donošenje presude za sve ono što je učinio tijekom svoje vladavine, izjavilo je u subotu nekoliko europskih dužnosnika okupljenih na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Salzburgu. "Šteta što nije dočekao presudu za svoja zlodjela, etničko čišćenje i deportacije stanovništva na području bivše Jugoslavije, ali nadam se da će s njegovom smrću Srbija podvući crtu ispod svoje prošlosti te da će odgovarati preostali optuženici (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić, koji su još na slobodi", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn. Dodao je da je Milošević najodgovornija osoba za zločine na području bivše Jugoslavije.

LONDON/ZAGREB - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević "pogubno je utjecao na Balkan", izjavio je u subotu za BBC britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. "Sada je važno da narodi na Balkanu i srpski narod povuku crtu" ispod mračne prošlosti koju je prouzročio bivši jugoslavenski predsjednik koji je u subotu umro u svojoj ćeliji u Den Haagu. No, smrt je "svakako tužan događaj za njegovu obitelj", priznao je ipak britanski ministar u vrlo kratkom priopćenju. Pravda sada neće biti izvršena, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u povodu smrti Slobodana Miloševića "Uzmu li se u obzir bezbrojne žrtve u ratovima na Balkanu, nesreća je, i u mnogim aspektima ne zadovoljava, to što sada pravda neće biti izvršena", rekao je Scheffer.

WASHINGTON - Richard Holbrooke, nekadašnji glavni američki pregovarač za bivšu Jugoslaviju, izjavio je u subotu na CNN-u da neće "liti suze" za bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem koji je u subotu pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Den Haagu. "Njegovi su postupci uzrokovali smrt više od 30.000 ljudi u Europi, četiri rata i nestabilnost u jugoistočnoj Europi", rekao je Holbrooke, jedan od arhitekata daytonskog mirovnog sporazuma. "Neću za njim liti suze", dodao je bivši veleposlanik SAD-a u UN-u. "Nije imao osjećaja za ljude", naglasio je Holbrooke.

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je u subotu da će Slobodan Milošević nedvojbeno ostati upamćen kao negativna povijesna ličnost. Izražavajući žaljenje zbog činjenice da je Milošević umro prije nego mu je izrečena presuda na Haškom tribunalu, Tihić je u izjavi lokalnim medijima istaknuo da je bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije osoba koja snosi najveću odgovornost za raspad nekadašnje zajedničke države te za ratove vođene u Hrvatskoj i BiH. "Žao mi je zbog žrtava, istine i pravde da suđenje Miloševiću nije okončano", kazao je Tihić.

SALZBURG - Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u subotu u Salzburgu zadovoljstvo zbog potpore EU-a europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana na temelju individualnih postignuća, te zbog prihvaćanja hrvatskog prijedloga da se u zajedničku izjavu uvrsti CEFTA kao model za uspostavu zone slobodne trgovine. "Vrlo sam zadovoljna današnjim sastankom, na kojem je potvrđena europska perspektiva svih zemalja regije, ali i individualni pristup temeljem individualnih postignuća. Nekoliko sudionika je pohvalilo napore Hrvatske da se pojača regionalna suradnja napose u području gospodarstva i slobodne trgovine", izjavila je ministrica nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i njihovih kolega iz zemalja obuhvećenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

LJUBLJANA - Dokument o problematici štediša Ljubljanske banke Zagreb što ga je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak objavilo na svojim internetskim stranicama "ne sadrži nikakvu prijetnju Hrvatskoj", izjavio je u subotu u razgovoru za slovensku televiziju ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Rupel je rekao da taj dokument predstavlja "non-paper" kojim je Slovenija željela "kompliciranu materiju" stare devizne štednje u bivšoj Jugoslaviji predstaviti domaćoj i stranoj javnosti. Rupel je objasnio da je Slovenija u tom dokumentu ponovila svoja već poznata gledišta o problematici devizne štednje kao problemu koji izvire iz sukcesije bivše Jugoslavije i da dokument "ne sadrži nikakvu prijetnju". Rupel je rekao da se objavom spomenutih stajališta Slovenija "brani od optužaba Hrvatske" koja je Sloveniju zbog pitanja Ljubljanske banke "tužila i tužakala" međunarodnim ustanovama.

WASHINGTON - Nastojeći uvjeriti Amerikance u dobro stanje u Iraku američki predsjednik George W. Bush u subotu je rekao da američka vojska u toj zemlji stalno prilagođava svoju taktiku kako bi osigurala pobjedu. "Stalno prilagođavamo našu taktiku na terenu kako bismo postigli pobjedu", rekao je Bush. "Suočeni smo s neprijateljem koji će upotrijebiti eksplozivne naprave kako bi uzdrmao našu volju, kako bi raspirio nasilje u Iraku i uvjerio američki narod da ne možemo pobijediti u Iraku", rekao je on. Bush je govorio u Bijeloj kući nakon što je informiran o problemu eksplozivnih naprava na daljinsko upravljanje domaće izrade koje irački pobunjenici postavljaju u automobile i uz ceste. Takve bombe su vodeći uzročnik pogibije američkih vojnika u Iraku.

BERLIN - Njemačka i Egipat i nakon pobjede radikalnog Hamasa na izborima na Palestinskom području žele zajednički podržavati bliskoistočni mirovni proces, rečeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka u subotu u Berlinu. "Hamas mora uvidjeti da nasilje nije rješenje problema", izjavila je Merkel. Merkel i Mubarak su nakon prvog susreta, od dolaska demokršćanske političarke na mjesto kancelarke, naglasili da budućnost Palestine ovisi o ponašanju Hamasa. "Priznavanje potpisanih ugovora u sklopu "Road Mapa" glavni je uvjet za stvaranje Palestinske države", naglasili su Merkel i Mubarak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙