FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović u službenom posjetu Malti

ZAGREB/VALLETTA, 6. ožujka 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, sastala se uponedjeljak, tijekom službenog posjeta Malti, s malteškim premijeromLawrenceom Gonzijem, predsjednikom parlamenta Antonom Taboneom iministrom vanjskih poslova Michaelom Frendom, priopćeno je izMVPEI-a.
ZAGREB/VALLETTA, 6. ožujka 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, sastala se u ponedjeljak, tijekom službenog posjeta Malti, s malteškim premijerom Lawrenceom Gonzijem, predsjednikom parlamenta Antonom Taboneom i ministrom vanjskih poslova Michaelom Frendom, priopćeno je iz MVPEI-a.

Prilikom susreta ministrice Grabar Kitarović s ministrom Frendom potpisan je Protokol o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Malte, kojim su se ministri obvezali jednom godišnje održavati redovite konzultacije s ciljem preispitivanja svih aspekata bilateralnih odnosa, te razmjenjivati gledišta o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Ministrica Grabar Kitarović i ministar Frendo su utvrdili kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Malte vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da su uočljivi i pozitivni aspekti djelovanja unutar međunarodnih organizacija, posebice unutar Europske unije i Ujedinjenih naroda, priopćeno je.

Naglasili su iznimno uspješnu suradnju Diplomatskih akademija dviju država, a dogovoreno je i da će zemlje surađivati i na području gospodarske diplomacije. Ujedno je dogovorena i čvrsta suradnja na putu Hrvatske prema Europskoj uniji kao i prenošenje pregovaračkih iskustava Malte.

Valja naglasiti kako se Malta u pregovorima uspjela izboriti za neke njoj važne ustupke, primjerice, ograničenje kupovine nekretnina na neograničen rok, slobodu kretanja malteške radne snage na području Europske unije, a uz sedmogodišnje ograničenje pristupa stanovnicima drugih zemalja Europske unije na malteško tržište rada, te održavanje nulte stope PDV-a za lijekove i hranu. Stoga se očekuje intenzivna suradnja između dvije države, navodi se u priopćenju.

Ministrica Grabar Kitarović i ministar Frendo su se složili kako Hrvatska i Malta imaju interes za razvitak suradnje, posebice u području turizma i gospodarstva, te je ministar Frendo najavio dolazak na Crans Montana Forum gdje će na marginama Foruma iskoristiti priliku i za upoznavanje malteških i hrvatskih gospodarstvenika.

Prigodom sastanka s premijerom Gonzijem i predsjednikom parlamenta Taboneom, ministrica Grabar Kitarović zahvalila je malteškoj vladi na podršci koju je pružila RH i prije otvaranja pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te je izrazila veliko zadovoljstvo zbog jačanja mediteranske dimenzije unutar EU-a.

Ministrica Grabar Kitarović održala je na malteškom Sveučilištu MEDAC (Mediteranska diplomatska akademija) predavanje pod nazivom "Put Hrvatske prema Europskoj uniji", govoreći o glavnim smjernicama hrvatske vanjske politike, hrvatskim nastojanjima na putu u Europsku uniju, NATO-u, te kriterijima i reformama koje Hrvatska čini na svom putu u te integracije. Govorila je i o regionalnoj suradnji i mediteranskoj dimenziji suradnje dviju zemalja unutar Europske unije, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙