FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brstilo: za sada nema dokaza o nezakonitu zbrinjavanju uginulih životinja

ZAGREB, 1. ožujka 2006. (Hina) - Ravnatelj Uprave za veterinarstvoMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva MateBrstilo izjavio je danas kako za sada nema naznaka da se na farmi "Promilk" u Sadilovcu u Karlovačkoj županiji s leševima uginule stokepostupa protuzakonito.
ZAGREB, 1. ožujka 2006. (Hina) - Ravnatelj Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo izjavio je danas kako za sada nema naznaka da se na farmi "Pro milk" u Sadilovcu u Karlovačkoj županiji s leševima uginule stoke postupa protuzakonito.

Po njegovim riječima, takav su iskaz pod materijalnom i kaznenom odgovornošću dali zaposlenici farme tijekom jučerašnjeg veterinarskog nadzora, koji je on naredio, a nakon novinskih napisa da se na farmi uginula stoka navodno zakapa u gnoj, što je protuzakonito i opasno.

Brstilo je za Hinu rekao da je veterinarska inspektorica Ivana Kubelka tijekom nadzora zatekla dvije uginule krave i jedno tele i da te lešine danas trebaju biti prevezene u Sesvetski Kraljevec u tvrtku Agroproteinka, koja je ovlaštena za utilizaciju, tj. spaljivanje pod visokim temperaturama.

Brstilo je također istaknuo da nadzor nije još završen, budući da vlasnik farme Milan Mirosavljević jučer nije zatečen na farmi, te inspektorici Kubelki nije bila dostupna sva potrebna dokumentacija.

Kubelka je za Hinu precizirala kako to znači da tek treba provesti kontrolu ušnih markica i ustanoviti nedostaje li koje grlo.

Na farmi "Pro milk", od početka njezina rada 2004., inspektori su evidentirali 22 uginuća i sve je bilo po pravilima struke, uključujući i slanje glava na testiranje na GSE, tj. kravlje ludilo, a kontrolu ušnih markica stoke na toj farmi ovih će dana provesti karlovačka Veterinarska stanica, kazala je Kubelka.

Na pitanje tko je prijavio navodno zakapanje lešina u gnoj, Kubelka je rekla da je dobila anonimnu dojavu, te da joj je "jedan novinar rekao da je osobno vidio fotografiju gnoja iz kojega vire papci, a koju je navodno snimio jedan bivši radnik na farmi u Sadilovcu".

Kubelka ističe da ona nije navodnu fotografiju dobila na uvid te poziva svaku osobu, koja možda ima takvu fotodokumentaciju, da je preda inspekciji na uvid, jer bi to upućivalo na protuzakonito postupanje.

Na pitanje kako to da će nadzor ušnih markica provesti karlovačka veterinarska inspekcija, a ne mjesno nadležni veterinar iz Slunja Frano Vučer, Brstilo je odgovorio da je vlasnik Mirosavljević prestao puštati na svoju farmu veterinara Vučera (vlasnik se od samoga početka rada farme žalio Ministarstvu na, po njemu, neprofesionalan odnos veterinara prema njemu).

Kako taj problem nije riješilo ni "mirenje koje je pokušano u samom ministarstvu", od početka ove godine Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraza i bolesti za 2006. godinu ovlaštena je za to karlovačka Veterinarska stanica, kazao je Brstilo.

Da je tretman uginulih životinja važan iz preventivnih razloga, Brstilo je objasnio činjenicom da je Hrvatska "u delikatnom okruženju" i da je "samo zahvaljujući stručnom preventivnom veterinarskom radu slobodna od uobičajenih zaraznih bolesti životinja, posebno zoonoza, zajedničkih ljudima i životinjama".

Direktor otkupa Karlovačke mljekare KIM Mario Kutle na pitanje je li točan napis da je upitna zdravstvena ispravnost mlijeka koje KIM otkupljuje s farme Sadilovac, rekao je da se mlijeko svakodnevno analizira i da je zdravo i kvalitetno, sukladno Pravilniku o kvaliteti svježeg sirovog mlijeka.

Vlasnik Mirosavljević kazao je za Hinu da će u izjavi za medije ostati "suzdržan, iako glasine nisu točne", te je najavio tužbu protiv novina koje su "objavile te špekulacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙