FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: otkriveno poprsje dr. Anti Starčeviću

ZADAR, 28. veljače 2006. (Hina) - U povodu 110. obljetnice smrtiutemeljitelja HSP-a dr. Ante Starčevića danas je u Zadru pred velikimbrojem građana i predstavnika gradske i županijske vlasti otkrivenopoprsje dr. Ante Starčevića.
ZADAR, 28. veljače 2006. (Hina) - U povodu 110. obljetnice smrti utemeljitelja HSP-a dr. Ante Starčevića danas je u Zadru pred velikim brojem građana i predstavnika gradske i županijske vlasti otkriveno poprsje dr. Ante Starčevića.

Poprsje na raskrižju ulica dr. Franje Tuđmana i dr. Ante Starčevića otkrio je gradonačelnik Živko Kolega, a zatim su on i predsjednik HSP-a Anto Đapić pored poprsja položili lovorov vijenac.

Svečanosti je nazočilo više saborskih zastupnika, zadarski župan Ivo Grbić, zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa i brojni gosti.

Đapić je okupljenima rekao da Starčevićev nauk i danas obvezuje, posebice njegov oslonac na dom, vjeru, naciju i moral, a Kolega je istaknuo da je Starčević svojim djelom ojačao moralnu samosvijest Hrvata, a da je njegovu ideju o pravu naroda na samoodređenje stoljeće nakon njegove smrti u potpunosti ostvario drugi velikan, dr. Franjo Tuđman. Đapić je izrazio uvjerenje da će i dr. Franjo Tuđman dobiti u Zadru svoje primjereno spomeničko obilježje.

U povodu 110. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića vodstvo HSP-a danas je u Zadru, s čelnicima županijske i gradske organizacije, održalo konferenciju za novinare. Đapić je rekao da je Zadar treći grad, iza Slavonskog Broda i Virovitice, u kojemu se danas otkrivanjem poprsja Starčeviću odaje počast. Starčevićev nauk je jednako važan i danas, naglasio je Đapić, napomenuvši da samo onaj narod koji poštuje sebe može cijeniti i druge.

Govoreći o današnjoj političkoj sceni u Hrvatskoj, Đapić je istaknuo da je HSP treća stranka po snazi, ali da se time ne zadovoljava te očekuje da će nakon sljedećih izbora, na koje HSP kani izići samostalno, kreirati novu hrvatsku politiku. Sadašnja politika u Hrvatskoj je sterilna i usmjerena isključivo prema Europskoj uniji, ocijenio je predsjednik HSP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙