FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Moguće sankcije Iranu - najlošije rješenje

BEČ, 15. veljače 2006. (Hina)
BEČ, 15. veljače 2006. (Hina)

Moguće sankcije Iranu bile bi najlošije rješenje, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu u Beču, gdje je održan sastanak trojke Europske unije s Rusijom.

"Oni koji govore o sankcijama imaju političke ciljeve i ne žele shvatiti da je iranski nuklearni program miroljubiv. Sankcije do sada nisu riješile nijedan problem, samo su ga zaoštrile", rekao je Lavrov.

Za rusko kompromisno rješenje da Iran nastavi obogaćivanje urana na teritoriju Rusije Lavrov je rekao da "valja pričekati". Rusija je Iranu ponudila nastavak procesa obogaćivanja urana na ruskom teritoriju, čime bi taj proces bio pod međunarodnim nadzorom. Prvi zakazani sastanak o tome nije održan, a drugi je određen za ponedjeljak.

Iran je izrazio interes za ruski prijedlog, ali smatra taj vid suradnje kao nadopunu vlastitom procesu obogaćivanja urana. Iran je ovih dana potvrdio da je počeo pripreme za nastavak procesa obogaćivanja urana, a Zapad sumnja da tajno nastoji razviti nuklearno oružje. Ne otkloni li sve dvojbe oko tog problema i ne uvjeri li međunarodnu zajednicu u suprotno, Iranu bi Vijeće sigurnosti moglo nametnuti sankcije.

Rusija je na prošlom zasjedanju Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) glasovala za rezoluciju da se o iranskom nuklearnom programu izvijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sljedeće zasjedanje Vijeća guvernera zakazano je za početak ožujka.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik kazala je kako "naše odnose s Iranom moramo graditi na obostranom povjerenju" te da "Iran mora uvjeriti međunarodnu zajednicu da nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe". Ona je pozvala Iran na ispunjenje međunarodnih obveza i ostvarivanje pune suradnje s IAEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙