FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poručio da će presuda WTO-a u sporu oko GMO-a koristiti poljoprivrednicima

ŽENEVA, 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Čelni američki dužnosnici izjavilisu u srijedu da će presuda Svjetske trgovinske organizacije (WTO)kojom je ograničenje uvoza genetski modificiranih proizvoda u Europskuuniju proglašeno nelegalnim donijeti veliku korist poljoprivrednicimai ruralnim zajednicama širom svijeta.
ŽENEVA, 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Čelni američki dužnosnici izjavili su u srijedu da će presuda Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom je ograničenje uvoza genetski modificiranih proizvoda u Europsku uniju proglašeno nelegalnim donijeti veliku korist poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama širom svijeta.

"Nastavljeno usvajanje poljoprivredne biotehnologije širom svijeta dokazuje da ona donosi ogromnu korist poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama", kazao je američki ministar poljoprivrede Mike Johanns.

U preliminarnoj presudi vijeća WTO-a zaključeno je da je u Europskoj uniji od 1998. šest godina bio efektivno zabranjen uvoz genetski modificiranih prehrambenih proizvoda, konstatirali su trgovinski dužnosnici.

WTO je prihvatio žalbu SAD-a, Kanade i Argentine na moratorij EU za odobravanje uvoza novih genetski modificiranih prehrambenih proizvoda, zaključivši da pojedinačne zabrane uvoza u šest članica EU, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji i Luksemburgu, krše propise o međunarodnoj trgovini.

"Riječ je o sigurnoj i korisnoj tehnologiji koja podiže razinu sigurnosti prehrambenih proizvoda i pomaže u borbi protiv siromaštva širom svijeta", naglasio je američki trgovinski izaslanik Rob Portman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙