FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija će ponovno razmotriti slučaj Milivoja Ašnera

BEČ, 2. veljače 2006. (Hina/APA) - Austrijsko ministarstvo pravosuđaponovno će razmotriti slučaj navodnog ratnog zločinca Milivoja Ašnera,koji bi, ako se potvrdi da je izgubio austrijsko državljanstvo, mogaobiti izručen Hrvatskoj, javlja u četvrtak austrijska agencija APA.
BEČ, 2. veljače 2006. (Hina/APA) - Austrijsko ministarstvo pravosuđa ponovno će razmotriti slučaj navodnog ratnog zločinca Milivoja Ašnera, koji bi, ako se potvrdi da je izgubio austrijsko državljanstvo, mogao biti izručen Hrvatskoj, javlja u četvrtak austrijska agencija APA.

"Ako je osumnjičeni za ratne zločine Milivoj Ašner doista izgubio austrijsko državljanstvo, ministarstvo pravosuđa ponovno će razmotriti njegov slučaj", kazala je na sastanku Vlade austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger.

Prema riječima ministrice, nadležna tijela Koruške, gdje Ašner živi, trenutačno provjeravaju njegov slučaj.

Voditelj uprave za dodjelu državljanstva savezne vlade Koruške Gerhard Hauptmann u srijedu je, kako je prenio dnevnik Der Standard, objelodanio da Ašner više nije austrijski državljanin te da je austrijsko državno odvjetništvo s tim upoznato.

Hauptmann je pojasnio da je Ašner početkom devedesetih godina prošlog stoljeća zatražio i dobio hrvatsko državljanstvo, a da pri tome nije pravovremeno postavio zahtjev za zadržavanjem austrijskog državljanstva.

Zahtjev za zadržavanjem austrijskog državljanstva, rekao je Hauptmann, Ašner je podnio kasnije, ali je austrijskim vlastima zatajio da je u međuvremenu ponovno dobio hrvatsko državljanstvo. Zadržavanje austrijskog državljanstva tako nije moguće, pa Ašner više nije Austrijanac, smatra on.

Hrvatska je 22. rujna 2005. od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje, ali je austrijsko ministarstvo pravosuđa odgovorilo da taj hrvatski zahtjev nije moguće provesti zbog toga što se prema tamošnjem zakonu austrijski državljani ne mogu izručiti drugim zemljama.

Austrijsko ministarstvo pravosuđa najavljivalo je da će do kraja 2005. podići optužnicu protiv Ašnera, no to se nije dogodilo.

Ašnera (92) se sumnjiči se da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima. Nakon Drugog svjetskog rata, odnosno sloma Nezavisne države Hrvatske (NDH) 1945., prebjegao je u Austriju. Tamo je godinama mirno živio, a u Hrvatsku, odnosno u Daruvar, vratio se 1991. godine.

U povodu njegova slučaja oglasio se i direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff održavši u srijedu, nakon što se od koruških vlasti doznalo da Ašner navodno nema više austrijsko državljanstvo, konferenciju za tisak. U četvrtak je Zuroff ponovio svoj poziv austrijskim vlastima da bi Ašnera trebalo odmah uhititi.

"Pozivam austrijske vlasti da odmah uhite Ašnera", rekao je Zuroff za APA-u.

Nakon posljednjih razvoja događaja, po Zuroffu više "ne postoji nikakav razlog na svijetu" da austrijsko pravosuđe ne bi moglo uhititi i izručiti 92-godišnjeg zločinca.

Njegova visoka dob ne bi smjela biti prepreka za kazneni progon, smatra poznati lovac na nacističke zločince i upozorava da bi Ašner mogao pobjeći.

"Ne tražim lijepe riječi, nego lijepa djela", poručio je Zuroff austrijskim vlastima.

Zuroffovu kritiku da je Austrija "raj za nacističke zločince", izrečenu u srijedu na konferenciji za novinare u Beču, austrijska ministrica pravosuđa u četvrtak je odlučno odbacila.

"Razumijem da on ne može razumjeti da su stanovita kaznena djela u Austriji zastarjela, ali Austrija je pravna država", istaknula je, prema APA-i, Karin Gastinger.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙