FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 2. veljače

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 2. veljače.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 2. veljače.

ZAGREB - Posjet posebnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erharda Buseka, tijekom kojeg će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom (Banski dvori, 11 sati), poslije čega je predviđena konferencija za novinare. Prema najavama, Busek bi sa Sanaderom trebao razgovarati o posljednjem prijedlogu Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je izazvao negativne reakcije u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa RH Vesna Škare Ožbolt primit će izaslanstvo makedonskog ministarstva pravosuđa koje vodi ministrica Meri Mladenovska-Đorđievska. Predviđeno je da se tijekom razgovora razmijene iskustva o reformama pravosuđa u Hrvatskoj i Makedoniji u sklopu procesa približavanja EU, ustroju sudova dviju država, informatizaciji pravosuđa i stručnom usavršavanju pravosudnih djelatnika. Nakon razgovora bit će potpisan Protokol o suradnji između dvaju ministarstava (zgrada Ministarstva pravosuđa, Dežmanova 10, 9.45), poslije čega će dvije ministrice dati izjavu za novinare.

WASHINGTON - Izaslanstvo Hrvatskog sabora nazočit će, na poziv američkog Kongresa, tradicionalnom molitvenom doručku kod američkog predsjednika Georgea Busha. Hrvatsko izaslanstvo čine potpredsjednik Sabora Luka Bebić, zastupnici Frano Matušić i Mario Zubović te veleposlanik RH u SAD Neven Jurica, a na doručku će biti i izaslanstvo grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

DEN HAAG - Nastavak haškog suđenja "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu optuženima za pokolj na Ovčari 1991.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

BEČ - Izvanredni sastanak Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu koji bi, prema najavama, trebao završiti prijavom Irana Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (i 3. veljače). Na sastanku bi Vijeće guvernera trebalo pozvati IAEA-u da pred Vijeće sigurnosti UN-a iznese iranski nuklearni program za koji Teheran tvrdi da je mirnodopski, a Zapad da je riječ o prikrivenom razvoju nuklearnog oružja, nakon čega bi Vijeće razmatralo moguće mjere, među kojima i sankcije.

BAGDAD - Nastavak suđenja Sadamu Huseinu, odgođenom nakon što je sud u srijedu saslušao pet svjedoka, ali bivši irački predsjednik i njegov braniteljski tim nisu bili nazočni jer su odlučili da će bojkotirati suđenje. Sadamu i sedmorici suoptuženika sudi se zbog ubojstva 148 muškaraca u šijitskom gradu Dujailu 1982. godini, akciji koja je slijedila nakon neuspjelog pokušaja atentata na Sadama Huseina.

PARIZ - Najavljen je štrajk kontrolora leta i drugih zaposlenih u javnim službama zbog neslaganja s vladinim prijedlogom plaća.

KAIRO - Posjet izaslanstva radikalnog pokreta Hamasa, pobjednika palestinskih parlamentarnih izbora. U Kairu su u srijedu boravili palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni. Egipat bi trebao biti posrednik između Hamasa, koji bi trebao oformiti novu palestinsku vladu, i dijela međunarodne zajednice na čelu sa SAD koji, zbog radikalnih stajališta tog pokreta, ne želi pregovarati s njim i prijeti uskraćivanjem pomoći palestinskim područjima.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Renata Tomašević

Prijepodne: Srđan Baković

Popodne: Sonja Djerasimović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙