FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Nema šanse za stvaranje Jugoslavije

ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade IvoSanader odbacio je u subotu bilo kakvu mogućnost stvaranja bilo kakvenove tvorevine kao što je bivša Jugoslavija.
ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader odbacio je u subotu bilo kakvu mogućnost stvaranja bilo kakve nove tvorevine kao što je bivša Jugoslavija.

"Nema nikakve šanse da bilo tko na bilo koji način u europskim strukturama pokuša kreirati neku novu tvorevinu kao što je Jugoslavija, ili nešto drugo", izjavio je Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, na kojoj je odbacio i mogućnost stvaranja carinske unije između zemalja zapadnog Balkana.

Premijer je time reagirao na interpretacije nakon najave povjerenika za proširenje Ollia Rehna i jučer predstavljenog dokumenta o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine tzv. zapadnog Balkana, odnosno pet zemalja jugoistočne Europe Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Sanader je podsjetio da je, znajući za ideju o regionalnoj zoni, u kolovozu prošle godine predložio da se ne stvara nova mreža, nego proširi CEFTA, zona slobodne trgovine srednje Europe u kojoj su, nakon ulaska 10 zemalja u EU, ostale samo Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

Prema tom prijedlogu, objasnio je, početkom ove godine u CEFTA-u bi se primile zemlje koje žele ući, kandidirale su se, ali nisu ispunjavale uvjete, poput primjerice punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i početka pregovora s EU.

Predložio sam da olabavimo kriterije tako da u CEFTA-u mogu ući i BiH, Srbija i Crna Gora, Albanija, Makedonija i Moldova, kazao je Sanader.

Najavio je da će se uputiti i službeni prijedlog austrijskom predsjedatelju EU da taj prijedlog iznese na tijelima EU, te da će već u subotu razgovarati s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Hrvatski je premijer potvrdio da je ustvari riječ o dvije inicijative - jednoj Europske komisije i Pakta o stabilnosti, te drugoj, hrvatskoj inicijativi, koja je prihvaćana na summitu CEFTA-e u prosincu 2005. i postala službena inicijativa CEFTA-e da se proširi CEFTA.

"Očekujem da će tijela EU prihvatiti hrvatski prijedlog", kazao je Sanader, koji misli da bi se dvije inicijative mogle stopiti.

Premijer Sanader odlučno je odbacio i mogućnosti o stvaranju carinske unije.

Nema carinske unije između ovih zemalja, ali će je biti između Hrvatske i EU, kazao je, dodajući da slijedeći tjedan počinje i screaning o carinskoj uniji.

Premijer je podsjetio da do ulaska Hrvatske u EU važi zona slobodne trgovine, a ona se prekida kada Hrvatska uđe u EU. Što prije uđemo u EU izlazimo iz CEFTA-e, kazao je.

Sanader ističe i da nema nikakve političke prijetnje političkoj samostalnosti Hrvatske, da je to šansa za hrvatsko gospodarstvo i njene proizvode u zemljama jugoistočne Europe, prošireno s Moldavom, te, dodaje, tko zna zašto sutra ne i s Ukrajinom.

Hrvatski premijer smatra da nema bojazni da bi prijedlog o regionalnoj zoni slobodne trgovine mogao usporiti hrvatski put prema EU.

Vidjet će se da će Hrvatska imati punu potporu i da nikome ne pada na pamet usporavati Hrvatsku, kazao je, najavljujući da će sredinom veljače Hrvatsku posjetiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Rehn.

Nećemo biti taoci bilo kome u regiji, kazao je Sanader, dodajući da je EU to prihvatila, da je načelo da će Hrvatska što više surađuje u regiji brže ući u EU.

Premijer je pozdravio najavu iz komunikacijske strategije da će Hrvatska i Makedonija kao zemlje kandidati dobiti tzv. dijagonalnu kumulaciju porijekla, koja omogućuje izvoz u zemlje EU i ako neki hrvatski proizvođač u njega ugradi neki element iz trećih zemalja.

Na pitanje novinara o "prijedlogu izaslanstva Srbije i Crne Gore Vijeću Europe i traženju da Hrvatska Srbima da sva prava konstitutivnog naroda", premijer je odgovorio da su Srbi u Hrvatskoj nacionalna manjina, kao i Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori, te da dvije zemlje imaju potpisane sporazume o zaštiti manjina.

"Sve drugo pokušaj je revizije i vraćanja kotača natrag", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙