FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 30. siječnja

ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 30. siječnja.
ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 30. siječnja.

BRUXELLES - Premijer Ivo Sanader u službenom posjetu sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Sanader će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom i obratiti se stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća. Kako je najavljeno, posjet će biti prigoda za isticanje ambicija Hrvatske da što prije postane punopravna članica NATO-a.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a. Ministri će se, između ostaloga, baviti zapadnim Balkanom, Bjelorusijom, Bliskim istokom, Iranom, Irakom i Afganistanom, a očekuje se i da će uputiti poziv Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini da poduzmu odlučne akcije kako bi se Radovan Karadžić i Ratko Mladić konačno pojavili pred sudom u Den Haagu (i 31. siječnja).

BRUXELLES - Bilateralni screening za poglavlje o poljoprivredi i ruralnom razvoju, jedno od najtežih u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Prvoga dana screeninga, hrvatski će stručnjaci predstaviti opće stanje u području poljoprivredne politike - zakonodavstvo, nacionalne i regionalne institucije, državne potpore i financijske instrumente, instrumente kontrole, trgovinske mehanizme i dr. (do 2. veljače).

ZAGREB/KIJEV - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks putuje u dvodnevni službeni posjet Ukrajini tijekom kojeg će s najvišim ukrajinskim dužnosnicima razgovarati o približavanju dviju zemalja Europskoj uniji i NATO-u te o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Posebna pozornost u razgovorima bit će posvećena energetskoj opskrbi srednje Europe, jer se nedavni spor između Rusije i Ukrajine odrazio i na energetsku situaciju u Hrvatskoj. Šeks će se sastati s ukrajinskim kolegom Volodimirom Litvinom, ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom te s vršiteljima dužnosti predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova, Jurijem Jehanurovim i Borisom Tarasjukom.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu očekuje se izricanje presude Milanu Buliću, pripadniku nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara, optuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

DEN HAAG - Nastavak svjedočenja vještaka optužbe za vojna pitanja Reynauda Theunensa na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY). Martić je optužen za ratne zločine nad hrvatskim civilima na okupiranim područjima 1991.-95., zločine u BiH 1994. i raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

DEN HAAG - Statusna konferencija u predmetu Prlić i ostali na kojoj bi mogao biti određen datum početka suđenja. Bivši premijer i predsjednik HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, ministar policije Valentin Čorić, zapovjednici HVO-a generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, te šef uprave zatvora Berislav Pušić, optuženi su u ožujku 2004. po 26 točaka za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija navodno počinjene tijekom etničkog čišćenja Bošnjaka s područja općina Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš 1993/94. godine. Sva šestorica optuženih dobrovoljno su se predali ICTY-u 5. travnja 2004., dan kasnije izjasnili su se da nisu krivi, a 9. rujna 2004. pušteni su na slobodu do početka suđenja.

LONDON - Sastanak ministara vanjskih poslova EU3, Kine, Rusije i SAD-a o iranskom nuklearnom programu. Iranu prijeti prijava Vijeću sigurnosti UN-a ne odustane li od obogaćivanja urana.

LONDON - Sastanak Kvarteta za Bliski istok (SAD, Rusija, UN i EU) u povodu pobjede radikalnog Hamasa na palestinskim izborima prošli tjedan.

RAMALLAH - Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u posjetu Izraelu i Zapadnoj obali, sastaje se s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Ružica Belac

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić-Koren, Sonja Djerasimović

Navečer: Domagoj Janković

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙