FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 24. siječnja

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 24. siječnja.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 24. siječnja.

ATENA - Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojem će hrvatsko izaslanstvo predvoditi ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Na sastanku će se raspravljati o unapređenju političkog dijaloga među državama jugoistočne Europe s ciljem promocije regionalne suradnje, o pitanjima suradnje i razvoja regionalne infrastrukture, o budućim aktivnostima u okviru Pakta o stabilnosti, te o europskoj perspektivi država SEECP-a.

BEOGRAD - Međusobnim suočavanjem optuženih nastavlja se suđenje pripadnicima paravojne postrojbe "Škorpioni" pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu. Optužnica protiv petorice pripadnika "Škorpiona" podignuta je 7. listopada 2005., nakon što je početkom lipnja prošle godine u haškoj sudnici, na suđenju Slobodanu Miloševiću, te potom i na beogradskoj Televiziji B92 prikazana video-snimka tog zločina.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) .

DEN HAAG - Nastavak haškog suđenja ''vukovarskoj trojci'' oficira JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću optuženima za pokolj na Ovčari 1991.

BAGDAD - Pobjednici iračkih općih izbora održanih prošlog mjeseca počet će u utorak razgovore o sastavljanju nove vlade. Rezultati iračkih parlamentarnih izbora od 15. prosinca službeno su objavljeni prošlog tjedna nakon što je provedena istraga navoda o izbornoj prijevari. Šijitski Islamski savez dobio je 128 od ukupno 277 mjesta u parlamentu. Kurdski blok osvojio je 53 mjesta, a sekularnoj listi bivšeg premijera Iyada Allawija 25 mjesta. Sunitska Fronta slaganja osigurala je 44 mjesta u parlamentu.

KUVAJT - Održat će se izvanredno zasjedanje kuvajtskog parlamenta na kojem će glasati o sposobnosti novog emira za vladanje. Zahtjev produbljuje sukob između dviju ogranaka vladajuće obitelji oko pitanja da li 75-godišnji šeik Saad al-Abdula al-Sabah koji je slabog zdravstvenog stanja treba vladati državom. Vladu predvodi premijer šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah kojeg se smatra najizglednijim kandidatom za dužnost kuvajtskog emira ako šeika Saada oslobode te dužnosti. Šeik Saad bi u utorak pred parlamentom trebao položiti prisegu kao novi emir. Prema kuvajtskoj tradiciji, na dužnosti emira koji vlada zemljom trebaju se smijenjivati dva glavna ogranka obitelji Sabah.

VARŠAVA - Poljski parlament glasovat će o prijedlogu proračuna o čijem ishodu ovisi mandat manjinske vlade konzervativaca. Ako konzervativna stranka Pravo i pravednost, koja ima 26 posto zastupničkih mjesta u parlamentu, ne uspije pronaći parlamentarnu većinu za izglasavanje proračuna, pada njihova manjinska vlada i Poljaci će morati ponovno na birališta. Kriza vlasti nastala je prošlog tjedna pokušajem vlade da odgodi glasovanje o državnom proračunu za kraj veljače, što međutim nije bilo moguće jer je ustavni rok za donošenje proračuna 1. veljače.

NIKOZIJA - Početak turneje britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa, tijekom koje će posjetiti i Tursku i Grčku. Na Cipru bi se Straw trebao sastati s vođom tamošnje turske zajednice Mehmetom Alijem Talatom.

BAGDAD - Nastavak suđenja bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu.

LJUBLJANA - Europski povjerenik za promet Jacques Barrot i drugog dana posjeta trebao bi otvoriti europsku ministarsku konferenciju o tzv. "pomorskim autocestama", a tom prilikom govorit će i slovenski premijer Janez Janša.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush primit će pakistanskog premijera Shaukata Aziza.

PEKING - Posjet zamjenika američke tajnice Roberta Zoellicka (i 25.01.).

DAVOS - Počinje redovni godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (do 29.01.).

BAMAKO/KARAKAS/KARAČI - Počinje Svjetski socijalni forum 2006., protuteža Svjetskom gospodarskom forumu (do 29.01.). Šesti po redu Svjetski socijalni forum bit će disperziran, održavajući se istodobno u različitim dijelovima svijeta - u Maliju, Venezueli i Pakistanu.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Sonja Djerasimović/Duška Gerić Koren

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙