FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 23. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Horde malih krvopija probijaju se kroz Veliku Jabuku trudeći se da grad doista "nikad ne spava": stjenice su se vratile i to ne samo u New York. Stručnjaci tvrde da se šire drugim drugim gradovima i državama. 'Istrebljivači' koji su na godinu primali jedan do dva poziva za uništenje stjenica, sada ih toliko dobivaju u jednom tjednu, tvrdi američko Nacionalno društvo za dezinsekciju i deratizaciju. Stručnjaci su zatečeni stjenicama koje su desetljećima bile zaboravljene, a za njihov povratak optužuju sve češća putovanja s jednoga kraja svijeta na drugi i zabranu snažnih insekticida poput DDT-a. Sićušni kukci skrivaju se u pukotinama u namještaju, izbjegavaju svjetlo i napadaju usred noći. Vrlo su aktivni putnici i često se hvataju za odjeću pa tako u prolazu skaču s jednog čovjeka na drugog u podzemnoj željeznici, dizalu ili na ulici.

ATENA - Kopija broda iz grčke mitologije iz XIV. stoljeća prije Krista gradi se u luci Volos u središtu Grčke i trebao bi krenuti na svoje prvo putovanje u ljeto 2006. U sklopu programa "Eksperimentalna pomorska arheologija" koju financira grad Colos, "Argo" dug 30 metara, širok četiri metra s 50 vesala, trebao bi zaploviti ovog ljeta Egejskim morem do Gruzije u Crnom moru, rekli su dužnosnici na konferenciji ovog vikenda u Ateni. Prema legendi Jazon je na takvom brodu s 50 grčkih junaka Argonauta dugo putovao tražeći zlatno runo. Pedeset veslača koji će sudjelovati na 30-dnevnom putovanju dolazit će iz svih zemalja Europske unije. "Argo će biti simbol mira i kulturnog kontakta s narodima Crnog mora", rekao je jedan od začetnika tog projekta.

RIM - Tromjesečna Ashanti, lavica posve bijeloga krzna s velikim zlatno-žutim očima, prva je bijela lavica koja se okotila u Italiji u Safari Parku u Pombiji. "Ashanti još treba posebnu njegu, ali namjeravamo ju pustiti u park u proljeće", rekla je Cathrin Schroeder, biolog sveučilišta u Torinu koje se brine o mladoj lavici. Mala lavica odvojena je od majke čim je došla na svijet i smještena je u specijalnu prostoriju zagrijanu na 30 stupnjeva, temperaturu bez koje bijeli lavić, osjetljiviji od "normalnog" lavića, ima malo izgleda za preživljavanje. Bijelo krzno ovih lavova rezultat je recesivnog gena koji dovodi do odsutnosti pigmentacije kože i krzna, objasnila je biologinja. U svijetu danas ima 90 lavova s tom mutacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙