FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BAGDAD - Irački sud koji sudi bivšem iračkom čelniku Sadamu Huseinu u nedjelju je objavio da je glavni sudac u tom slučaju podnio ostavku, ali da sud još nije odlučio hoće li je prihvatiti. Glavni sudac Rizgar Mohammed Amin podnio je ostavku iz "osobnih" razloga, a ne radi pritisaka iz vlade, priopćio je sud i dodao da će unatoč nepoznanica oko ostavke glavnog suca sud s radom nastaviti 24. siječnja, kako je bilo ranije predviđeno. Sudac sudskog vijeća kojem predsjeda Amin agenciji Associated Press je rekao da sud još nije odlučio hoće li prihvatiti Aminovu ostavku, te hoće li na njegovo mjesto imenovati drugog suca. "Stvari će biti jasne sutra", rekao je sudac agenciji pod uvjetom da ostane neimenovan.

JERUZALEM - Shimon Peres dao je u nedjelju ostavku na mjesto zastupnika kako bi uklonio pravne prepreke koje bi ga mogle spriječiti da nastavi karijeru u okviru Kadime, nove stranke Ariela Sharona, javio je izraelski vojni radio. "Objavljujem vam da dajem ostavku na mjesto zastupnika 16. Knesseta. Svoj mandat vraćam laburističkoj stranci i njezinoj parlamentarnoj skupini u Knessetu", piše Peres predsjedniku parlamenta Reuvenu Rivlinu. Prošlog se mjeseca veteran izraelske politike, 82-godišnji Peres, pridružio Kadimi, novoj formaciji premijera Ariela Sharona koji se nalazi u komi već 11 dana.

BAGDAD - U Iraku je u nedjelju iz zatvora Abu Ghraib pušteno oko 500 zatvorenika, priopćila je vojska SAD-a koja upravlja tim zatvorom. Oslobođeni nisu "krivi za teške i nasilne zločine kao što su bombaški napadi, mučenja, otmice ili ubojstva", kaže se u izjavi i dodaje da slučajeve pojedinačno ispituje zajedničko povjerenstvo iračkih i američkih dužnosnika. Među oslobođenima, nakon što su više mjeseci bili zatvoreni bez optužbe, nalaze se i dva iračka novinara koja rade za agenciju Reuters. Ali al-Mashhadani, kamerman koji je uhićen u kolovozu, i Majed Hameed, dopisnik Reutersa i televizije Al Arabiya koji je uhićen u rujnu, radili su u gradu Ramadi, jednom od središta pobune sunitskih Arapa.

TEHERAN - Iran čiji je predsjednik izjavio da je holokaust "mitska priča", objavio je u nedjelju da će organizirati znanstvenu konferenciju koja bi trebala istražiti dokaze u vezi postojanja i opsega istrebljenja Židova u nacističkoj Njemačkoj. "Čudan je to svijet. Može se raspravljati o svemu samo ne holokaustu. Iransko ministarstvo vanjskih poslova namjerava održati konferenciju o znanstvenim aspektima holokausta i njegovih posljedica", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi na konferenciji za novinar. Asefi nije otkrio kada će se i gdje planirana konferencija održati, niti je želio govoriti o sudionicima konferencije.

HELSINKI - Finska predsjednica Tarja Halonen, koja se kandidirala za svoj drugi mandat, premoćno će pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, ali najvjerojatnije neće osvojiti potrebnu većinu, te će se u drugom krugu suočiti s konzervativnim bivšim ministrom financija Saulijem Niinistom, pokazuju izborne projekcije javne televizije YLE. Televizija YLE objavila je da je Halonen osvojila 47,5 posto, dok je na drugom mjestu Niinisto s osvojenih 22,8 posto glasova finskih birača. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je osvojiti više od 50 posto glasova. Drugi izborni krug trebao bi se održati 29. siječnja.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova u svom je intervjuu za tjednik "Demokracija" ponovio da problem ribolova u malograničnom području trebaju riješiti Europska unija i Hrvatska, upozorivši da bez dogovora sa Slovenijom Hrvatska ne može naprijed. "Nemoguće je reći da je to samo bilateralni problem između Slovenije i Hrvatske, to su problemi između Europske unije i Hrvatske", rekao je Rupel u intervjuu koji je u nedjelju objavljen na web-stranicama ministarstva vanjskih poslova. "Hrvatska sebe smatra privilegiranom nasljednicom Jugoslavije i regionalnom silom zapadnog Balkana, a zapravo je Slovenija ta koja Hrvatsku dijeli od Zapada. Zato Hrvatska s našom državom mora mnogo toga dogovoriti, inače neće moći napredovati", rekao je Rupel.

TEHERAN - Iranski parlament u nedjelju je podržao prekid inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako se slučaj iranskog nuklearnog programa iznese pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je izjavu predsjednika iranskog parlamenta Alija Hadad-Adela da bi u tom slučaju parlament ustrajao na provedbi zakona prihvaćenog u studenom 2005. koji obvezuje vladu da obustavi primjenu dodatnog protokola koji uključuje i inspekcije IAEA nuklearnih postrojenja u Iranu. Hadad-Adel je također rekao da se svi daljnji pregovori koji prvenstveno za cilj imaju lišiti Iran nuklearne tehnologije ne mogu smatrati pregovorima te će stoga biti odbačeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙