FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

WASHINGTON - Svemirska kapsula koja sadrži prve primjerke prašine kometa nakon putovanja po svemiru dugog gotovo pet milijardi kilometara u nedjelju ujutro spustila se u američku vojnu bazu u Utahu, priopćila je NASA. Spuštanjem kapsule završeno je sedmogodišnje putovanje NASA-inog svemirskog broda Stardust. "Ovo je apsolutno fantastičan kraj misije", rekao je Carlton Allen iz NASA-inog Svemirskog centra Johnson. Kapsula teška 46 kilograma bit će prevezena u taj svemirski centar u Houstonu gdje će znanstvenici otvoriti aluminijski dio koji sadrži kozmičku prašinu. Ona će se proučavati i analizirati, a budući da su kometi smrznuta tijela od leda i prašine stara i 4,6 milijardi godina, istraživači se nadaju da će prašina dati izravne odgovore na pitanja o podrijetlu našeg planetarnog sustava. Kozmički uzorci uzeti su s kometa Wild 2, u blizini Jupitera, 2. siječnja 2004. Misija je ukupno koštala 212 milijuna dolara.

SANTIAGO - Birališta u Čileu otvorena su u nedjelju ujutro za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je socijalistička kandidatkinja Michelle Bachelet najveći favorit da postane prva predsjednica te zemlje. Kandidatkinja vladajuće koalicije lijevog centra, u drugom krugu za protukandidata ima milijardera i poduzetnika Sebastiana Pineru, predstavnika Saveza za Čile koji okuplja njegovu desnu stranku Nacionalne obnove i neovisnu demokratsku uniju. Ime pobjednika predsjedničkih izbora bit će poznato u nedjelju u 21,00 sat po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjeeuropskom vremenu.

PARIZ - Predstavnici polovice svjetskih nacija sastat će se u utorak i srijedu u Pekingu s ciljem sakupljanja svote od 1,5 milijarde dolara potrebne da bi se spriječila moguća katastrofa svjetske pandemije uzrokovane ptičjom gripom. Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferero Waldner kazala je da bi se odgovorilo na svjetsku prijetnju, treba reagirati na svjetskoj razini. "Zbog toga je važno pokrenuti međunarodnu suradnju", kazala je. Pozivi na mobilizaciju postali su brojniji nekoliko dana prije održavanja donatorske konferencije koja će se održati pod pokroviteljstvom Kine, Svjetske banke i Europske Unije.

ISTANBUL - Petogodišnji dječak hospitaliziran je u subotu navečer u Istanbulu zbog simptoma koji podsjećaju na one ptičje gripe od koje je na istoku Turske umrlo troje djece, piše u nedjelju turska agencija Anadolija. Dječak koji je bio u kontaktu s peradi u dvorištu kuće njegove obitelji u mjestu Gebze, stotinjak kilometara južno od Istanbula, ima visoku temperaturu, piše agencija.

PESHAWAR - Izvikujući "Smrt Americi" bijesni pripadnici islamskih skupina su u nedjelju diljem Pakistana protestirali nakon subotnjeg napada američkih snaga na jedno pakistansko selo u kojem su poginuli nedužni civili umjesto drugog čovjeka al-Qaide, Aymana al Zawahirija koji je, čini se, bio njihova meta. Istovremeno je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf svoje sunarodnjake pozvao da ne skrivaju teroriste, upozoravajući ih da će to dovesti samo do većih nemira unutar pakistanskih granica. Musharraf nije izravno spomenuo napad američkih snaga u kojem je u selu Damadola, nedaleko afganistanske granice stradalo 17 civila, no njegova je vlada uložila protest američkom veleposlaniku.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak će pokušati u Moskvi uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju želju da nastavi njemačko-rusko "strateško partnerstvo", ali bez privilegiranog odnosa kakvog su imali ruski predsjednik i njen prethodnik Gerhard Schroeder. Merkel, koja se tek vratila iz Washingtona, s ruskim će predsjednikom razgovarati i o njegovoj ulozi u pokušaju da se umanji opasnost od iranskog nuklearnog programa te suradnji sa Zapadom na tom polju. Energetsko opskrbljivanje Europe putem plinovoda ispod Baltičkog mora - od kojeg Angela Merkel ne namjerava odustati - i nedavni spor Rusije i Ukrajine oko plina, koji je ugrozio veliki dio Europe, bit će također tema razgovora.

NANWALEK (Aljaska) - Eksplozije na nenaseljenom vulkanskom otoku Augustin, 300-tinjak kilometara južno od Anchoragea, vjerojatno će se nastaviti još danima, pa čak i tjednima, ali znanstvenici tvrde da ima malo izgleda da to preraste u katastrofalnu erupciju. Šest erupcija zabilježenih u petak i u subotu ujutro izbacilo je oblak pepela na zaljev Cook Inlet i na nekoliko mjesta na poluotoku Kenai. Oblak pepela zaustavio je zračni promet i zatvorio škole u petak.

JERUZALEM - Izraelska vlada u nedjelju je dala suglasnost da se palestinski izbori održe u istočnom Jeruzalemu, čime se otvara put za palestinske parlamentarne izbore koji se trebaju održati 25. siječnja. Izrael je prvotno namjeravao zabraniti glasanje u tom gradu zbog kandidature članova Hamasa, no to je Palestince potaknulo da zaprijete otkazivanjem izbora. Suglasnost koju je izraelska vlada dala u nedjelju podrazumijeva da se članovi Hamasa neće kandidirati u istočnom Jeruzalemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙