FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Slanje četiriju slovenskih vojnih instruktora u bagdadsku bazu al-Rustamiya neće povećati sigurnosne rizike za Sloveniju, tvrde stručnjaci za vojnu strategiju i terorizam, iako je opozicija digla glas da se radi o velikom zaokretu slovenske politike prema "od početka" pogrešnoj intervenciji američkog predsjednika Georgea Busha u Iraku. "Odluka o slanju instruktora bila je očekivana", rekao je za "Delo" od nedjelje direktor centra za strateške studije u Ljubljani Borut Grgič koji pred koji pred slovenskom javnošću, zabrinutom da bi potez mogao državu eksponirati potencijalnim međunarodnim prijetnjama, odnosno terorizmu, brani odluku vlade premijera Janeza Janše. Prve ankete naime pokazuju da je oko 70 posto Slovenaca nenaklonjeno slanju slovenskih vojnika-profesionalaca u Irak.

HELSINKI - Prvi krug predsjedničkih izbora u Finskoj, na kojima je najveći favorit dosadašnja predsjednica Tarja Halonen, otvoren je u nedjelju ujutro. Po ispitivanjima javnog mišljenja, Halonen, kandidatkinja socijaldemokratske stranke i lijeve alijanse uvjerljivo vodi i svi predviđaju njezinu pobjedu i drugi šestogodišnji mandat. Glavni protukandidati su joj bivši ministar financija konzervativac Sauli Niinisto i centrist premijer Matti Vanhanen.

KUWAIT CITY - Kuvajtski emir šeik Jaber Al Ahmed Al Sabah, koji je tom malom ali naftom prebogatom zemljom u Perzijskom zaljevu vladao 27 godina, umro je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu u dobi od 77 godina, izvijestila je kuvajtska državna televizija. Vlast u Kuvajtu će preuzeti prestolonasljednik 75-godišnji šeik Saad Al Abdullah Al Sabah, kojega je preminuli emir imenovao svojim nasljednikom. No, kako je i šeik Saad bolestan, analitičar očekuju da će državu zapravo voditi premijer šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, koji je to radio i u protekle četiri godine. Kuvajtska Vlada proglasila je 40-dnevnu žalost i objavila da će državne ustanove biti zatvorene iduća tri dana.

JERUZALEM - Izraelski državni odvjetnik u nedjelju će priopćiti da će Ehud Olmert, vršitelj dužnosti premijera koji privremeno mijenja bolesnog premijera Ariela Sharona, na tom položaju ostati do 28. ožujka kada će se održati nacionalni izbori, objavio je vodeći list Haaretz. Državni odvjetnik, Menachem Mazuz odlučio je da Sharonovu nesposobnost obnašanja dužnosti premijera ne proglasi trajnom, jer bi u protivom istovremeno morao proglasiti i kraj njegovog premijerskog mandata.

JERUZALEM - Stanje izraelskog premijera Ariela Sharona tijekom noći bilo je nepromijenjeno i dalje je kritično ali stabilno, rekla je glasnogovornica bolnice u nedjelju ujutro. Sharon ne pokazuje znakove buđenja iz kome u koju je pao nakon teškog moždanog udara kojega je doživio 4. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙