FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: povjerenstvo za sukob interesa treba ispitati aferu Kamen Ingrad

ZAGREB,13. siječnja 2006.(Hina) - Klub zastupnika HNS-a drži da biPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo ispitati aferuKamen Ingrad.
ZAGREB,13. siječnja 2006.(Hina) - Klub zastupnika HNS-a drži da bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo ispitati aferu Kamen Ingrad.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Povjerenstvo treba utvrditi i jesu li u sukobu interesa akteri te afere, a kojima HNS smatra premijera Ivu Sanadera, predsjednika HSP-a i osječkog gradonačelnika Antu Đapića te požeško-slavonskog dožupana Vladu Zeca, člana HSP-a.

"Povjerenstvo u svakom slučaju mora ispitati cijelu aferu i sve aktere - Ivu Sanadera, Antu Đapića i Vladu Zeca", izjavio je HNS-ovac Antun Kapraljević na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je da Povjerenstvo ima obvezu ispitati jesu li spomenuti državni dužnosnici u sukobu interesa te ih sankcionirati utvrdi li se da jesu.

Kapraljević je ocijenio da Povjerenstvo aferi Kamen Ingrad treba pristupiti bez prethodne prijave, a ako to ne učini, sam će, kaže, podnijeti prijavu, odnosno zahtjev da se provede postupak utvrđivanja sukoba interesa.

Spornim smatra to što je Vlada otpisala Kamen Ingradu dio dugova, a za drugi dio Zecu omogućila da ga otplati u četiri rate, što on nije učinio.

Kapraljević je podsjetio na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojima državni dužnosnici svoju dužnost ne mogu koristiti za svoj ili probitak s njima povezane osobe, da ne mogu tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu.

No, uvjeren je da su Kamen Ingradu dugovi otpisani kako bi se očuvala koalicija HSP-a i HDZ-a na lokalnoj razini, o čemu, tvrdi, svjedoči i Đapićeva izjava da je politički dužnik Zeca.

"Đapićeva intervencija kod otvaranja kamenoloma savez je HSP-a i HDZ-a isklesan u kamenu, a na račun poreznih obveznika", ocijenio je, dodavši da Sanader ne može svoju dužnost predsjednika HDZ-a pretpostaviti premijerskoj, nauštrb interesa poreznih obveznika.

Ne mogu se, kaže Kapraljević, prihvatiti tvrdnje da su Kamen Ingradu dugovi otpisani kako bi se očuvala radna mjesta u toj tvrtki, "jer ako se nekome opraštaju dugovi, to nije zaštita radnih mjesta, već pogodovanje određenim strukturama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙