FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada ponavlja da je za dogovor s RH o granici

LJUBLJANA,12. siječnja 2005.(Hina) - Slovenska vlada će za sada i daljeustrajati na "dogovornom rješavanju" otvorenih graničnih pitanja sHrvatskom, europskom okviru za rješenje graničnih pitanja iizbjegavanju incidenata na moru u skladu s brijunskim dogovorom dvijuvlada da je u Piranskom zaljevu na snazi stanje zatečeno na danosamostaljivanja dviju država, 25. lipnja 1991., to je odgovor što gaje slovenska vlada u četvrtak uputila bivšem ministru prometa ioporbenom zastupniku Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) MarkuPavlihi koji je u pitanju vladi 22. rujna prošle godine osporavaovladin pristup graničnoj problematici.
LJUBLJANA,12. siječnja 2005.(Hina) - Slovenska vlada će za sada i dalje ustrajati na "dogovornom rješavanju" otvorenih graničnih pitanja s Hrvatskom, europskom okviru za rješenje graničnih pitanja i izbjegavanju incidenata na moru u skladu s brijunskim dogovorom dviju vlada da je u Piranskom zaljevu na snazi stanje zatečeno na dan osamostaljivanja dviju država, 25. lipnja 1991., to je odgovor što ga je slovenska vlada u četvrtak uputila bivšem ministru prometa i oporbenom zastupniku Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) Marku Pavlihi koji je u pitanju vladi 22. rujna prošle godine osporavao vladin pristup graničnoj problematici.

U odgovoru, koji prenosi Slovenska tiskovna agencija STA ponavlja se stajalište da će Slovenija "za sada ustrajati na dogovornom rješavanju graničnog pitanja".

"Europski okvir, dakle pregovori Hrvatske s EU, nova su prilika za rješenje graničnog pitanja, i to uz uvažavanje europskih načela koja nisu naklonjena jednostranim aktima kojima je Hrvatska u prošlosti pokušala prejudicirati tok granice", navodi slovenska vlada.

Pavliha, inače stručnjak za međunarodno pravo i bivši student hrvatskog stručnjaka dr. Davorina Rudolfa, doživio je ovih dana oštre kritike zbog "nedržavotvorne" izjave da je uredba slovenske vlade o proglašenju slovenskog ribolovnog područja u cijelom Piranskom zaljevu bila politički očekivana i razumljiva, ali da eskalacija napetosti šteti i da je takva uredba na slabim temeljima što se tiče međunarodnog prava.

Kritizirana je i njegova najava da će se idućeg tjedna sastati s potpredsjednicom Sabora i potpredsjednicom HSLS-a Đurđom Adlešić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙