FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena privatizacija Austrijske pošte

BEČ, 11. siječnja 2006. (Hina/Dpa) - Austrija će ove godine putem burzeprivatizirati do 49 posto Austrijske pošte, najavio je u srijeduministar financija Karl-Heinz Grasser.
BEČ, 11. siječnja 2006. (Hina/Dpa) - Austrija će ove godine putem burze privatizirati do 49 posto Austrijske pošte, najavio je u srijedu ministar financija Karl-Heinz Grasser.

Na konferenciji za novinare kazao je da će 51 posto dionica ostati u rukama države kako bi se osiguralo da se političke odluke i dalje donose u Austriji. Trenutno je Austrijska pošta u potpunosti u vlasništvu državne holding kompanije za industriju OEIAG.

Pošta će biti djelomično privatizirana prije parlamentarnih izbora, koji bi najkasnije trebali biti održani u studenom ove godine. Službeno odobrenje vlade očekuje se u četvrtak, kazao je Grasser.

Austrijski ministar financija govorio je o pojačanoj liberalizaciji tržišta poštanskih usluga. Osim toga, pošta ima daljnji potencijal za ekspanziju u srednjoj i istočnoj Europi nakon proširenja Europske unije 2004., upozorio je.

Grasser je prije toga dva sata razgovarao s sindikatom poštanskih radnika. Na konferenciji za novinare apelirao je na sindikat da ne opetuje svoje prijetnje štrajkom.

Čelnik sindikata Gerhard Fritz prije svega strahuje da bi brzopleta privatizacija mogla uzrokovati gubitak mnogih radnih mjesta. Glasnogovornik sindikata kazao je ovog tjedna da bi sindikat mogao "vrlo brzo" djelovati ukoliko se donese odluka o štrajku.

No, Grasser je kazao da "raspravljamo već mnogo godina i tvrtka je spremna za privatizaciju".

U pošti je već počelo smanjenje broja radnih mjesta kojih je do kraja prošle godine trebalo biti manje za 1.000, dok bi troškovi radne snage u Austriji trebali biti smanjeni za 50 milijuna eura na 950 milijuna eura. Istovremeno su proširene aktivnosti u srednjoj i istočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙