FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader na današnjoj je sjednici Povjerenstva za plinofikaciju kazao da će Povjerenstvo uskoro, vjerojatno na idućoj sjednici, donijeti odluku o novom dobavnom pravcu prirodnog plina za Hrvatsku, o novom skladištu, a otvorit će se i rasprava o terminalu za ukapljeni naftni plin. Istaknuo je da Hrvatska, kad je riječ o opskrbi plinom, ne smije biti ovisna o voluntarizmu, tomu hoće li se Rusija i Ukrajina dogovoriti, tko će "voditi ratove preko plina". Sanader je kazao da projekt plinofikacije Hrvatske nije ništa manje važan od autocesta. Povjerenstvo, u čijem su radu sudjelovali i župani i gradonačelnici područja obuhvaćenih projektom plinofikacije do 2011., razmotrilo je stanje radova na plinovodu Pula-Karlovac, te pripreme za plinofikaciju Istre, Like i Dalmacije.

ZAGREB - Zagrebačka Hvidra oštro je danas osudila sinoćnji upad policije u njihove prostorije i zatražila da se slučaj istraži i kazne odgovorni. Čelnik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža rekao je na konferenciji za novinare da ne zna tko je poslao policiju u Hvidru te da im na to pitanje nisu znali odgovoriti ni ministar unutarnjih poslova ni ravnatelj policije s kojima su kasnije kontaktirali. Pandža je ponovno ustvrdio da je policija upala bez naloga u prostorije Hvidre te da je time prekršen Ustav i niz zakona. Pandža također drži da su branitelji ostali gotovo jedina nezaštićena skupina na koju svatko može dignuti ruku.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati pozvali su danas poslodavce da cijenu zbrinjavanja ambalažnog otpada ne prebacuju na građane. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je na konferenciji za novinare upozorio je da što god se u Hrvatskoj dogodi, račun za to platit će građani, pa će se to očito dogoditi i s primjenom novog Pravilnika o ambalaži. Istaknuo je da je trenutno samo zbog povećanja cijena nekih proizvođača pića (Coca-Cola, Jamnica) sindikalna košarica minimalnih životnih troškova poskupjela za 0,5 posto, a ako se ostvare sva najavljena poskupljenja, rast životnih troškova bit će daleko veći. Sever je kazao da se Pravilnik o zbrinjavanju ambalažnog otpada očekuje već desetak godina, a nije dosad stupio na snagu samo zbog lobiranja velikih proizvođača toga otpada, pa su proizvođači imali dovoljno vremena i ekstra profita da se pripreme za njegovu primjenu.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "neutemeljenim, neosnovanim i neprimjerenim" smatra povećanje cijena nekih proizvoda zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Ministarstvo navodi da se eventualno povećanje cijene može odnositi samo na uključivanje naknade zbrinjavanja u iznosu od 0,11 kn po jedinici ambalaže stavljene u promet u cijenu proizvoda, a za što smatra da postoje unutarnje rezerve kod svakog proizvođača.

ZAGREB - Devet sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama (HŽ) ocijenilo je danas neprihvatljivim Program i dinamiku privatizacije ovisnih društava HŽ-a, koji im je dostavila Uprava, jer se, tvrde, značajno razlikuje od verzije koju su Uprava i sindikati potpisali 22. rujna 2005. Program u konačnoj verziji je, navode, nepovoljniji za radnike društava i radnike matice HŽ, bitno su smanjene socijalne klauzule, a radnicima ovisnih društava i HŽ-a oduzeto je pravo na kupnju dionica s popustom. Sindikati u pismu Upravi HŽ-a i resornom ministru Božidaru Kalmeti najavljuju da će, ukoliko Uprava HŽ-a takav program donese te sklopi ugovore s Hrvatskim fondom za privatizaciju, pristupiti organiziranju javnog prosvjeda i štrajka, "s ciljem upozoravanja javnosti da Vlada pristaje na ulimatume Svjetske banke i to protiv interesa svojih građana, ovaj put na štetu radnika HŽ-a i ovisnih društava". Prije donošenja Programa i sklapanja ugovora s HFP-om, sindikati traže hitan sastanak s ministrom Kalmetom o privatizaciji društava HŽ-a.

ZAGREB - Hrvatski generalski zbor, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. osudili su jučerašnji upad policije u prostorije zagrebačke HVIDR-e i pozvali MUP da istraži taj slučaj i kazni odgovorne. Spomenute udruge, svaka u svom priopćenju, pozivaju policiju da prekine s fizičkim nasrtajima na hrvatske branitelje i ratne invalide.

ZAGREB - Čelnici T-HT-a su danas ustvrdili da je Uprava te kompanije pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost pri izradi Programa zbrinjavanja viška radnika. Oni su to izjavili novinarima uoči prosvjeda Hrvatskog sindikata telekomunikacija koji je zbog skorog otpuštanja 556 radnika najavljen za četvrtak na Trgu bana Jelačića. Prijedlog Programa zbrinjavanja viška radnika iz studenoga 2005. obuhvaćao je 639 radnika, ali se primjenom različitih mjera u finalnom programu našlo njih 556, odnosno oko 13 posto manje. T-HT je, po tvrdnjama izvršne direktorice Odjela za upravljanje ljudskim resursima Marijane Mikić, nastojao biti socijalno odgovorna institucija interno zbrinjavajući 25 osoba s popisa viška zaposlenih, te pronalaženjem radnih mjesta tim ljudima izvan kompanije. Pri izradi programa također su u obzir uzimani posebni socijalno-zdravstveni kriteriji, čime je iz ukupnog broja izuzeto još šezdesetak radnika. Zaposlenicima koji odlaze ponuđena je i otpremnina u iznosu 40-tak prosječnih plaća u Hrvatskoj, rečeno je.

ŠIBENIK - Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Dalibor Dukić izdao je danas nalog policiji za raspisivanje međunarodne tjeralice za Draganom Vasiljkovićem, poznatijem po nadimku Kapetan Dragan. Na sudu kažu da je Vasiljković državljanin Srbije i Crne Gore te Australije s nepoznatim prebivalištem. Nalog za raspisivanje tjeralice izdan je sukladno članku 486. Zakona o kaznenom postupku, jer je Vasiljković, kojeg se sumnjiči za ratne zločine protiv zarobljenika i civila, u bijegu a rješenjem šibenskog Županijskog suda mu je određen pritvor. Danas su, naime, postala pravomoćna rješenja istražnog suca Dukića o određivanju pritvora i provođenju istrage protiv Vasiljkovića. Istragu je zatražilo šibensko Županijsko državno odvjetništvo, koje ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Vasiljković trenutačno nije dostupan hrvatskim vlastima, jer živi u Australiji. Kako se doznaje u Ministarstvu pravosuđa, odluku o izručenju, nakon hrvatskog zahtjeva, treba donijeti australski ministar pravosuđa.

ZAGREB - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt, govoreći danas na konferenciji za novinare o prodaji vijećničkih mandata istaknula je da se takva politička trgovina ne suzbija obvezujućim mandatom već odlučnom demokratizacijom političkih stranaka i jačanjem političke kulture. Po njezinom mišljenju, ako bi stranke bile vlasnice mandata to bi značilo da suverenitet više ne pripada biračima, nego strankama, a to je davno napušten model u modernim demokratskim zemljama i ne treba ga vraćati ni u hrvatski politički sustav. Stoga DC nudi teži, ali kvalitetniji način za uvođenje reda i moralniji odnos na hrvatskoj političkoj sceni, kazala je Škare Ožbolt.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu sa zamolbom da pokrene inicijativu za dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, kako zaposleni u trgovini napokon ne bi morali raditi u dane blagdana. Sindikat ističe da Zakon o blagdanima treba vrijediti za sve zaposlene, a raditi na blagdan iznimno trebaju samo oni čiji se poslovi ne smiju prekidati. Osim toga, smatraju da Zakon treba imati propisan nadzor i kazne za sve koji ga ne poštuju.

RIJEKA - Maestro Miroslav Homen ravnanjem u operi "Rigoletto" Giuseppea Verdija u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" svečano će u petak, 13. siječnja, proslaviti 40. obljetnicu umjetničkog rada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Redatelj i scenograf je Zlatko Kauzlarić Atač, a uz orkestar i Zbor HNK nastupit će Sergej Kiseljev, Tomislav Bekić, Olga Šober, Siniša Štork, Anđelka Rušin, Ariana Bossi i ostali. Riječ je o obnovi predstave koja je postavljena na riječkoj pozornici 1996. Predstava u izvedbi iz 1996. dobila je više nagrada, poput nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, a dirigent Miroslav Homen i pjevačica Olga Šober dobili su nagradu "Milke Trnine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙