FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan trend uzleta cijena na tržištima dionica

LONDON, FRANKFURT, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su dosegnule nove višegodišnje najviše razinebudući da ulagače na kupovinu potiču sve izraženija očekivanja da seciklus zaoštravanja američke monetarne politike približava završetku.
LONDON, FRANKFURT, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su dosegnule nove višegodišnje najviše razine budući da ulagače na kupovinu potiču sve izraženija očekivanja da se ciklus zaoštravanja američke monetarne politike približava završetku.

U takvim uvjetima londonski Ftse indeks dobio je 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši do podneva 5.748 bodova, najviše u četiri i pol godine. Frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto na 5.546 bodova.

Potražnja za dionicama ne pokazuje znakove usporavanja nakon snažnog početka 2006. tijekom prošloga tjedna. Snažan rast postigli su i azijski burzovni indeksi.

"Diljem svijeta bilježimo snažan trend uzleta", ustvrdio je Tom Hougaard, strateg pri City Indexu. Dodao je kako prvih pet radnih dana u godini obično daje dobar pokazatelj kakvu će izvedbu tržišta imati u ostatku godine. "Tijekom posljednjih 55 godina, pozitivan početak godine rezultirao je dobrim godinama na tržištima dionica u više od 90 posto slučajeva", rekao je Hougaard.

Tržišta dionica ostvaruju dobre rezultate zbog pokazatelja solidnog gospodarskog rasta i uglavnom benigne inflacije, što omogućuje središnjim bankama da ne podižu kamatne stope, a to bi po mišljenju trgovaca trebalo i nadalje podupirati potražnju. Niske kamatne stope čine ulaganje u dionice privlačnijim jer se smanjuje premija rizika koju zahtijevaju ulagači u dionice.

Najveće dobitnice su tehnološke dionice, a snažno rastu i dionice naftnih te rudarskih kompanija zbog visokih cijena roba.

Tokijska burza nije radila u ponedjeljak zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙