FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 9. do 15. siječnja

ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 9. do 15. siječnja.
ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 9. do 15. siječnja.

PONEDJELJAK, 9. siječnja

------------------------

JERUZALEM - Liječnici izraelskog premijera Ariela Sharona imaju ga namjeru početi buditi iz inducirane liječničke kome, nakon nedjeljnog snimanja CT-om koje je pokazalo poboljšanje.

BEČ - Austrijska vlada sastat će se s Europskom komisijom kako bi zajednički razmotrili glavne teme austrijskog predsjedanja EU-om.

MECCA - Veliko muslimansko hodočašće hadž dostići će vrhunac molitvom na planini Arafat na kojoj je, prema vjerovanju muslimana, prorok Muhamed prije 14 stoljeća održao posljednju propovijed.

SAN DIEGO - Japan šalje vojnike u Kaliforniju na vježbe s američkim snagama kako bi pojačao obrambenu moć svojih južnih otoka.

UTORAK, 10. siječnja

--------------------

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u Kazahstan gdje će nazočiti službenoj inauguraciji predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je predsjednik Kazahstana još od vremena SSSR-a, a 1991. nakon raspada SSSR-a ponovno je izabran na čelo neovisnog Kazahstana. Ovo mu je treći uzastopni sedmogodišnji mandat.

NEW YORK (UN) - Šezdeseta obljetnica prvog sastanka Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

ANKARA - Posjet japanskog premijera Junichira Koizumija Turskoj (do 11. siječnja).

SRIJEDA, 11. siječnja

---------------------

ASTANA - Službena inauguracija kazahstanskog predsjednika Nursulatana Nazarbajeva kojoj će nazočiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Nazarbajev je ponovno izabran za predsjednika na izborima održanim 4. prosinca na kojima je osvojio 91,01 posto glasova i ovo je njegov treći uzastopni sedmogodišnji mandat. Očekuje se da će se na marginama tog događaja sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Juščenko nakon uspješno okončane krize oko cijene ruskog plina za Ukrajinu.

CAPE CANAVERAL - NASA bi trebala lansirati svoju bespilotnu svemirsku letjelicu New Horizons koja će letjeti prema Plutonu.

ČETVRTAK, 12. siječnja

----------------------

TOKIO - Zdravstveni stručnjaci iz azijskih država sastat će se kako bi razmotrili pripremljenost regije za eventualno širenje ptičje gripe.

PETAK, 13. siječnja

-------------------

WASHINGTON - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

SUBOTA, 14. siječnja

--------------------

OSLO - U Norveškoj počinju priredbe u čast 100. obljetnice smrti dramatičara Henrika Ibsena.

NEDJELJA, 15. siječnja

----------------------

HELSINKI - Prvi krug predsjedničkih izbora u Finskoj.

SANTIAGO - Drugi krug predsjedničkih izbora u Čileu. U prvom krugu premoćno je vodila kandidatkinja socijalista Michelle Bachelet koja bi, prema procjenama analitičara, mogla postati prva predsjednica u povijesti zemlje.

TRIPOLI - Sastanak libijskih i bugarskih dužnosnika na kojem će se razraditi financijsku konstrukciju za pomoć obiteljima 426 libijske djece koju su navodno zarazile HIV-om bugarske medicinske sestre i jedan palestinski liječnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙