FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović pozvao je danas hrvatske državne vlasti da u ime svoje europske perspektive osiguraju povratak prognanim i izbjeglim Srbima, a povratnicima miran život i sigurnost. "Pozivam i na pružanje zakonite zaštite svećeništvu, vjernicima i hramovima Srpske pravoslavne crkve koji su ponovno izloženi prijetnjama i napadima, naročito u Dalmaciji", rekao je mitropolit Pavlović na svečanoj božićnoj liturgiji. Kršćanski vjernici istočnog obreda prema julijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, blagdan Kristova rođenja, a svečanu arhijerejsku liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu predvodio je mitropolit Pavlović u zajedništvu sa svećenicima Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

VUKOVAR - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković obišao je danas, u pratnji suradnika, vukovarsku Luku i VUPIK, gdje su ga čelnici tih dviju tvrtki izvijestili o njihovu radu i planovima za godinu 2006. Govoreći o poslovnim rezultatima vukovarske Luke, njezin direktor Tomislav Mihaljević je istaknuo da je godine 2005. u njoj pretovareno 796.568 tona raznog tereta, čime se po poslovnim rezultatima svrstala odmah iza jadranskih luka u Pločama i Rijeci. Također je najavio izgradnju Luke Vukovar-istok. Ministar Čobanković ocijenio je da bi vukovarska Luka trebala pokrenuti gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske županije, te najavio da će uskoro početi privatizacija VUPIK-a u kojem radi oko 1000 radnika.

ZAGREB - "Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oštro osuđuje način na koji se pokušalo rušiti legalno izabranu vlast u Požeško-slavonskoj županiji", priopćilo je danas Glavno tajništvo te stranke. "Metode koje je SDP primijenio u Požegi protivne su stečenim demokratskim standardima u Hrvatskoj, a takav primjer političkog nasilja SDP je već primijenio u Velikoj Gorici", stoji u priopćenju. HDZ ističe kako daje punu potporu županu Anti Bagariću i koalicijskoj vlasti u Požeško-slavonskoj županiji u daljnjem rješavanju životnih problema stanovnika te županije.

OSIJEK - Svečano božićno liturgijsko slavlje u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice predvodio je osječko-poljski i baranjski episkop Lukijan. Čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima, episkop Lukijan je istaknuo da je na "na prostorima gdje oduvijek zajedno živimo" najveća vrijednost mir. Pozvao je vjernike da u svojim srcima pronađu ljubav prema bližnjemu, jer je to najveće poslanje rođenog Isusa. Nakon liturgijskoga slavlja - u domu osječkoga paroha, protojereja stavrofora Ratomira Petrovića na objedu su bili i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Branimir Glavaš, koji su bili i u crkvi.

VUKOVAR/DUBROVNIK - Božićnu liturgiju u pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja u središtu Vukovara služio je protonamjesnik Dušan Marković, a u crkvi sv. Petke na Dobroj vodi protojerej Jovan Radivojević. Božićne liturgije služene su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. I u Dubrovniku su danas pravoslavni vjernici svečano proslavili Božić, a svečanu božićnu liturgiju u crkvi sv. Blagovještenja predvodili su protojerej Goran Spajić i Slavko Zorica, a svim vjernicima i ljudima dobre volje Božić je čestitao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorje. U ime dubrovačkog biskupa, na svečanoj liturgiji bio je nazočan fra Josip Sopta.

ZAGREB - Jutros oko 6,40 sati iz zasad još neutvrđenih razloga izbio je požar garaže koji je zahvatio i kuću u Ulici Petrine 30 u blizini Jarunskog jezera, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ). U požaru nitko nije ozlijeđen, jer je 43-godišnji vlasnik sa suprugom i dvoje djece na vrijeme izašao iz kuće i obavijestio vatrogasce i policiju. Jučer oko 21,40 sati u Novoj Branimirovoj dvojica nepoznatih maskiranih počinitelja, uz prijetnju pištoljem, opljačkala su benzinsku postaju. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, rečeno je u zagrebačkoj policiji.

TUHELJSKE TOPLICE - Neobično ranjavanje dogodilo se u Domu umirovljenika "Kastelan" u Tuheljskim Toplicama. Kako je danas izvijestila krapinsko-zagorska Policijska uprava, 86-godišnji štićenik Doma u četvrtak oko 21 sat nožem je u stražnjicu ubo 79-godišnjaka, također štićenika Doma. Starcu je liječnička pomoć pružena u zabočkoj Općoj bolnici, a utvrđeno je da je lakše ranjen. Neslužbeno se doznaje da su se dvojica štićenika u poznoj dobi prije toga posvađali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙