FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je u petak slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u kojoj ističe kako Uredbu u potpunosti odbacuje smatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom. U prosvjednoj noti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske. U noti se završno iznosi kako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija o svemu navedenome izvijestilo Europsku komisiju.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u petak poslijepodne da je primilo hrvatsku prosvjednu notu u vezi proglašenja uredbe o slovenskom ribolovnom području, te da je ona za sada u fazi proučavanja. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i premijer Janez Janša za sada nisu komentirali sadržaj note kojom je slovenski potez proglašen pravno ništavnim, te nisu reagirali na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da je o slovenskom jednostranom potezu obaviještena Europska komisija i da u Savudrijskoj vali do daljnjega vrijedi crta sredine. Istodobno, u Sloveniji je na račun vlade i ministra vanjskih poslova stiglo nekoliko prijedloga oporbenih političara da ne zaoštravaju situaciju i da stupe u dijelog s hrvatskom vladom kako bi se pitanje granice na moru počelo rješavati.

LJUBLJANA - Savjetnik slovenske vlade za pomorsko pravo Miha Pogačnik izjavio je u petak u razgovoru za Slovenski radio da ga ne iznenađuje reakcija hrvatske vlade u vezi slovenske uredbe o ribolovnom području kojim je cijela Savudrijska vala označena kao slovensko unutarnje more. Za razliku od oporbenog stručnjaka za pomorsko pravo i nekadašnjeg ministra prometa Marka Pavlihe koji je za Slovenski radio rekao da ga iznenađuju i potezi slovenske strane jer umjesto da izradi strategiju odnosa s Hrvatskom pristaje na igru zaoštravanja, Pogačnik je rekao da slovenska uredba neće ubrzati niti usporiti rješavanje spora na moru.

JERUZALEM - Kirurzi su operacijom koja je trajala gotovo pet sati u petak uspjeli stabilizirati stanje izraelskog premijera Ariela Sharona. CT pretraga napravljena nakon operacije pokazala je "znatno poboljšanje" a na kraju operacije Sharon je bio u "ozbiljnom" ali "stabilnom" stanju, rekao je novinarima ravnatelj sveučilišne klinike Hadassah u Jeruzalemu Shlomo Mor-Yoseph.

MOSTAR - Božo Ljubić, kandidat za predsjednika HDZ-a BiH na proteklom stranačkom Saboru, objavio je u petak u otvorenom pismu članovima HDZ-a BiH da odustaje od borbe za čelno mjesto stranke, dodajući da je njegova odluka motivirana fizičkim izbacivanjem uglednog člana Martina Raguža sa stranačkog sastanka. Raguž je fizički udaljen sa sjednice Središnjeg odbora HDZ-a BiH u četvrtak u Mostaru na kojoj je Odbor gotovo jednoglasno izglasao potporu predsjedniku stranke Draganu Čoviću, Ljubićevom unutarstranačkom rivalu, za njegovo vođenje stranke.

SARAJEVO - Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu ustvrdilo je u petak kako je Rada Abazović, supruga osumnjičenog za ratne zločine Dragomira Abazovića, koja je smrtno ranjena dan ranije u Rogatici, pogođena nakon što je prva zapucala prema vojnicima iz sastava mirovnih snaga. Objavljujući detalje o operaciji koja je u četvrtak izvedena na području Rogatice, EUFOR je naveo kako su njegovi vojnici akciju privođenja Dragomira Abazovića bili prisiljeni poduzeti jer policija Republike Srpske nije nikada reagirala iako je tjeralica za njim raspisana još 2002. godine. Sarajevski mediji prenijeli su u petak kako je Abazović osumnjičen za zločine protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području istočne Bosne, posebice u Rogatici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙