FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je jučerašnju uredbu slovenske vlade o određivanju područja ribolovnog mora ocijenio ništavnom i založio se da se pitanje razgraničenja riješi pred jednim od međunarodnih pravnih tijela kvalificiranih za ta pitanja. Sanader je novinarima na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća najavio da će Ministarstvo vanjskih poslova Sloveniji danas poslati oštru prosvjednu notu, u kojoj će tu državu pozvati da "ako želi riješiti pitanje naslijeđeno iz bivše Jugoslavije, konačno pristane da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo". Naglasio je da razgraničenje i dalje ostaje na crti sredine u Savudrijskoj vali, te da će svatko u hrvatskim teritorijalnim vodama i dalje morati poštivati hrvatske zakone. Odluku slovenske vlade ništavnom smatra i predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je ocijenio da je talijansko odugovlačenje primanja vjerodajnica novog veleposlanika RH u Rimu Tomislava Vidoševića uzrokovano predizbornom kampanjom, te naglasio da tom problemu želi pristupiti ležerno. Sanader, kojega su o Vidoševićevom slučaju novinari pitali na domjenku Srpskog narodnog vijeća, u povodu sutrašnje proslave Božića po julijanskom kalendaru, kazao je da ne zna o čemu je riječ, jer još čeka punu informaciju. Podsjetivši da je Italiji do izbora preostalo manje od četiri mjeseca, Sanader je kazao kako je izborna kampanja unutarnja stvar te države. Naglasio je da su Osimski i Rimski sporazumi, koje je bivša Jugoslavija, nakon Drugog svjetskog rata potpisala s Italijom, "izvan svake dvojbe i neće se dirati".

LJUBLJANA - Bivši slovenski ministar prometa, a sada oporbeni zastupnik liberalnih demokrata u parlamentu, Marko Pavliha u petak je kritično komentirao odluku slovenske vlade o proglašenju Savudrijske vale slovenskim ribolovnim područjem nazvavši je demonstracijom snage koja bi mogla imati tragične posljedice. Ocijenio je da se uredba može shvatiti kao reakcija na sličan hrvatski pravilnik, ali da se boji kako bi ovakvo napinjanje mišića, nastavi li se i u ljetnoj sezoni, moglo imati tragične posljedice. Bivši slovenski ministar prometa također je izjavio da je uredba slovenske vlade kojom je cijeli zaljev proglašen slovenskim ribolovnim područjem "na staklenim nogama" jer status zaljeva još nije definiran.

PEKING - Obilne snježne padaline i temperature do -43 Celzijeva stupnja u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiangu prisilile su vlasti na evakuaciju 100.000 ljudi, objavio je u petak kineski meteorološki zavod. Radi se o najhladnijoj zimi u posljednjih 20 godina u Kini, a hladna se fronta sa zapada premješta prema istoku države.

JERUZALEM - Kadima, stranka centra izraelskog premijera Ariela Sharona, pobijedila bi na izraelskim parlamentarnim izborima 28. ožujka čak i bez svog bolesnog čelnika, pokazale su dvije novinske ankete objavljene u petak. Ove dvije novinske ankete prva su ispitivanja političkog raspoloženja javnosti za nedavno osnovanu Sharonovu stranku otkako je izraelski premijer pretrpio moždani udar u srijedu a liječnici najavili da nije vjerojatno da će se Sharon moći javno nastaviti baviti politikom. Ispitivanja javnog mišljenja koje je u petak objavio dnevnik Haaretz pokazalo je da bi Kadima pod vodstvom obnašatelja dužnosti premijera Ehuda Olmerta osvojila 40 mjesta u parlamentu od 120 zastupnika, što je mnogo više od desne stranke Likud i laburističke stranke lijevog centra.

RIM - Papa Benedikt XVI. u petak je, tijekom homilije na misi koju je predvodio u bazilici svetog Petra prigodom svečanosti Bogojavljanja, istaknuo Božju vjernost Izraelu koja je prema kršćanskom poimanju doživjela svoj vrhunac u Kristu. Kao dvjema stranama iste medalje Papa je nazvao s jedne strane vjernost Boga Izraelu i s druge otkrivenja nežidovima. Samo bi površno gledano, kazao je Papa, te dvije strane mogle djelovati kao suprotnosti. "Svjetlo koje obasjava narode", istaknuo je Papa, kreće iz Izraela. Istodobno je Papa naglasio i "misionarsku dimenziju" Crkve. Njezin je zadatak osvijetliti svijet "svjetlom Krista".

SARAJEVO - Vanjskotrgovinski deficit BiH, koji već godinama raste, u 2005. je dosegnuo rekordni iznos premašivši 3 milijarde i 700 milijuna eura, potvrdio je u petak dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović. Predstavljajući novinarima u Sarajevu podatke o gospodarskom stanju u BiH u 2005. godini, Milanović je istaknuo kako je posljednjih šest mjeseci poništilo većinu pozitivnih trendova koji su se naslućivali početkom prošle godine. Naglasio je kako je prosinac bio naročito "katastrofalan" i upozorio da će, nastavi li se ovako, u BiH uskoro uslijediti velika kriza.

SARAJEVO - Hrvatska je i u 2005. godini uvjerljivo zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera BiH, pokazala je godišnja analiza Vanjskotrgovinske komore BiH predstavljena u petak u Sarajevu. Ukupan obim trgovinske razmjene između Hrvatske i BiH u protekloj je godini dosegnuo iznos od tri milijarde i 255 milijuna konvertibilnih maraka (oko milijardu i 665 milijuna eura). Hrvatska je pri tom u BiH izvezla roba u vrijednosti od dvije milijarde i 467 milijuna KM (oko 1,26 milijardi eura) a uvezla bosanskohercegovačkih roba u iznosu nešto većem od 787 milijuna KM (oko 402 milijuna eura).

SOFIA - Bugarska odbija ruski pokušaj podizanja cijena plina, rekli su bugarski dužnosnici u petak nakon što su Rusija i Ukrajina kompromisno riješile spor oko cijena koji je ugrozio opskrbu Europe plinom. Ruski energetski div tvrtka Gazprom opskrbljuje Bugarsku velikim dijelom plina za njene potrebe po cijenama nižim od tržišnih zbog tranzita plina prema bugarskim susjedima, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji. Po bugarskim dužnosnicima, Gazprom vrši pritisak na Bugarsku da promijeni sustav tako da ruska tvrtka naknadu za tranzit plaća u gotovini a Sofija plin kupuje po tržišnim cijenama. Takvu promjenu Bugari odbijaju s obrazloženjem da sadašnji ugovor s Gazpromom vrijedi do 2010. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙