FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

SPLIT - Mediteranskom institutu za istraživanje života MediLsu predan je danas na uporabu kompleks bivše vojarne u sklopu Vile "Dalmacije", koju je Institutu ustupio grad Split na 40 godina, i u obnovu i uređenje koje je država uložila oko 36 milijuna kuna. Sporazum o međusobnim pravima i obvezama tom su prigodom potpisali osnivač Instituta akademik Miroslav Radman, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Cijeli je projekt počeo 2001., a kašnjenje primopredaje, najavljene za rujan prošle godine, pomoćnik ministra Uzelac objasnio je određenim tehničkim teškoćama pri izvođenju građevnih radova. Država je time osigurala uvjete za početak rada Instituta, a opremu bi trebao nabaviti akademik Radman. Prva dva laboratorija koje će voditi prof. Ivan Đikić i akademik Miroslav Radman trebali bi biti opremljeni do jeseni ove godine.

SPLIT - Dvije su osobe poginule, a 12 ih je teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila poslijepodne kod Živogošća u sudaru autobusa i blindiranog zaštitarskog vozila, potvrđeno je u policiji i splitskoj Kliničkoj bolnici. Svih 12 ozlijeđenih, među kojima je dvoje djece, zbrinuto je u splitskoj Kliničkoj bolnici. Voditelj tima Hitnog kirurškog prijama dr. Vedran Radonić potvrdio je da su dvije osobe životno ugrožene, no dodao je kako vjeruje da će liječnici uspjeti spriječiti najteže posljedice. Nesreća se dogodila oko 14,55 sati na Jadranskoj magistrali D8 na predjelu Mala Duba. Prema još uvijek neslužbenim informacijama s očevida koji traje, autobus makarskog prijevozničkog poduzeća "Promet" udario je u zaštitarski kombi Splitske banke. Autobus je, navodno, pokušao izbjeći kombi koji je pretjecao drugo vozilo. Nakon sudara autobus je sletio u provaliju duboku oko deset metara i prevrnuo se na krov. Cesta je još zatvorena i promet se i dalje preusmjerava preko Vrgorca i Ploča.

ZADAR - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i državni tajnik za more Branko Bačić na današnjoj su konferenciji za novinare u Zadru govorili o konačnom prijedlogu zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te se osvrnuli na negativne reakcije na taj zakon po kojima zakon uništava "Jadroliniju". Kalmeta je kazao da je taj zakon u interesu, prije svega, 'Jadrolinije', ali i svih ostalih hrvatskih brodara. Dodao je da će Hrvatska ulaskom u EU liberalizirati tržište linijskoga i povremenoga obalnog pomorskog prometa. Kalmeta je istaknuo da će Hrvatska učiniti sve da produži taj rok i nakon ulaska u EU, kao što je to učinila i Španjolska.

RIJEKA - Poglavarstvo Primorsko-goranske županije ne slaže se s konačnim prijedlogom zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, među ostalim jer je u suprotnosti sa Zakonom o otocima i Zakonom o Jadroliniji, kazali su danas na konferenciji za novinare predstavnici te županije. Dožupan Luka Denona i predsjednik Županijske skupštine Marinko Dumanić podsjetili su danas na zaključke koje je u početku prosinca prošle godine donijelo Županijsko poglavarstvo u povodu upućivanja zakonskog prijedloga u Hrvatski sabor. U zaključcima se navodi da "konačni prijedlog zakona ne uzima u obzir posebnosti linijskog obalnog prometa na Jadranu, gdje se bez državne potpore ne može održati brodar koji se za dodjelu koncesije javlja isključivo zbog dobiti u poslovanju, a ne zbog povezivanja otočnog stanovništva s kopnom".

OSIJEK - Hrvatska agencija za hranu sa sjedištem u Osijeku podupire primjenu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, ocijenivši da je predloženi način skupljanja otpada prema kojem građani dobivaju povrat novca najdjelotvorniji. Po riječima Borisa Antunovića, ravnatelja Hrvatske agencije za hranu, naputak EU-a o ambalaži i ambalažnom otpadu dao je smjernice zemljama članicama o načinu prikupljanja ambalažnog otpada, no istodobno im je ostavila i mogućnost odabira najprikladnijeg postupka.

RIJEKA - Presudom prvooptuženom Marijanu Bečeheliju i još 21 članu skupine, koju je Bečeheli organizirao radi preprodaje heroina, na Županijskom sudu u Rijeci danas je završen taj sudski postupak nad najvećim brojem optuženika zbog kažnjivih djela vezanih uz drogu u Rijeci. Sudsko vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Đurđa Jovanić, nepravomoćno je osudilo Bečehelija na sedam godina i šest mjeseci zatvora. Andrea Škaron osuđen je na tri godine, Norman Srdoč na dvije godine i šest mjeseci, a još 13 optuženih na zatvorske kazne u trajanju od dvije godine do šest mjeseci. Šest optuženika kažnjeno je zatvorskim kaznama od jedne godine do četiri mjeseca na rok kušnje od tri do jedne godine. Prvooptuženi Marijan Bečeheli ostaje u pritvoru. Uz zatvorsku kaznu većina iz skupine dužna je vratiti nezakonito stečenu imovinsku korist od preprodaje droge u iznosu koji je procijenilo sudsko vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙