FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 5. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KANADAHR - Najmanje 10 osoba je ubijeno, a 50 je ranjeno u četvrtak poslijepodne u samoubilačkom napadu na zgradu pokrajinske vlade u Tirin Kotu, glavnom gradu afganistanske pokrajine Oruzgan, navele su mjesne vlasti. Odgovornost za napad, novi u nizu samoubilačkih napada koji pogađaju Afganistan posljednjih nekoliko mjeseci, preuzeli su pripadnici bivšeg talibanskog režima, koji su naveli da je "ubijeno 20 osoba". Atentat usmjeren na sjedište lokalnog guvernera izveden je automobilom-bombom.

RAMADI - Najmanje 31 osoba je ubijena, a 30 je ranjeno kada se napadač samoubojica raznio bombom u četvrtak usred skupine novaka policije i vojske u gradu Ramadiju na zapadu Iraku, izjavio je dužnosnik lokalne bolnice. "Opća bolnica u Ramadiju primila je 31 tijelo i imamo 30 ranjenih", rekao je za Reuters dr. Mahmoud al-Waise. Međutim, dok sve agencije javljaju da je smrtno stradalo oko 30 ljudi, broj ranjenih se razlikuje, pa tako France Presse navodi da je 41 osoba ranjena, a dpa javlja o šezdesetak ranjenih. Nisu poznati svi detalji ovog posljednjeg samoubilačkog napada koji je izvršen istog dana kada i samoubilački atentat u iračkom gradu Kerbali u kojem je ubijeno 47 ljudi, a 68 je ozlijeđeno.

MEKA - Najmanje 23 osobe su poginule u četvrtak i više od 80 ih je ranjeno u muslimanskom svetom gradu Meki kada se srušila četverokatnica u vrijeme kada ogromne mase hodočasnika pristižu na hadž, javila je televizijska postaja al-Arabiya. Državna novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, WAM, javila je da su poginula četiri njezina građana dok su prolazila pored te zgrade. Saudijski dužnosnici su izjavili da se ne zna koliki je broj ljudi ozlijeđen. Oko milijun hodočasnika već je stiglo u Meku zbog hadža koji počinje u nedjelju. Očekuje se da će ih ukupno biti najmanje 2,5 milijuna.

ZAGREB - Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini u četvrtak je u priopćenju za javnost zanijekao da je ikad raspravljao s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Hidom Biščevićem o imenovanju veleposlanika Tomislava Vidoševića u Rimu, ustvrdivši kako je kašnjenje u predaji vjerodajnica veleposlanika Vidoševića talijanskom predsjedniku Carlu Azegliju Ciampiju vezano uz talijanske interne ocjene, "koje su i organizacijske naravi". Grifini u priopćenju u povodu članka u Jutarnjem listu, a posebno uokvrenog ulomka 'Talijane vrijeđa diplomat s tako lošom biografijom' demantira da je "ikad raspravljao s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Hidom Biščevićem o imenovanju veleposlanika Vidoševića u Rimu".

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon u kritičnom je stanju i bit će pod sedativima i na respiratoru najmanje sljedeća 24 sata, kazao je u četvrtak ravnatelj jeruzalemske bolnice Hadassah. "Premijerovo stanje je... još kritično, ali stabilno", kazao je dr. Shlomo Mor-Yosef, ravnatelj jeruzalemske bolnice Hadassah gdje je Sharonu obavljena operacija kojom je zaustavljeno krvarenje u mozgu. Sharon će biti "pod jakom dozom sedativa i na respiratoru najmanje iduća 24 sata" što je dio liječenja na odjelu intenzivne skrbi.

ZAGREB - Nepredvidiv, masivan, snažan, izraelski premijer Ariel Sharon, s nadimkom "buldožer" zbog svoga golema stasa i odlučnosti, vodi u četvrtak u Jeruzalemu bitku za život nakon sedmosatne operacije kojom je zaustavljeno krvarenje u mozgu izvazvano moždanim udarom. U srijedu navečer 77-godišnji Sharon pretrpio je težak moždani udar uoči odlaska na manji zahvat kojom mu je trebala biti uklonjena srčana mana te je hitno operiran u jeruzalemskoj bolnici. Bilo da pobijedi ili izgubi u svojoj životnoj borbi, Sharonov odlazak s političke scene bit će neizbježan, baš kao i posljedice po Izrael, bliskoistočnu zemlju koju je preobražavao snagom svojih odluka, smatraju analitičari.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) će unatoč pritiscima koalicijskog partnera Kršćansko socijalne unije (CSU), ustrajati na postupnom zatvaranju nuklearnih elektrana u Njemačkoj, prenose njemački mediji u četvrtak. "Koalicijski ugovor između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) je po tom pitanju jasan", prenosi glasnogovornik vlade Thomas Steg riječi njemačke kancelarke te dodaje da se prema tomu "stanje ne može promijeniti". Predsjednik CSU-a i bavarski premijer Edmund Stoiber te ministar gospodarstva Michael Glos (CSU) posljednjih su dana u nekoliko navrata, u svezi s najnovijim energetskim sukobom na istoku Europe, doveli u pitanje svrsishodnost dogovorenog zatvaranja njemačkih nuklearki.

TIRANA - Albanska policija zaplijenila je 313 kilograma marihuane koja je trebalo biti prokrijumčarena u Italiju ili Grčku, priopćila je u četvrtak policija u Tirani. U policijskoj operaciji provedenoj u srijedu navečer, droga je pronađena u jednom gliseru u zaljevu Karaburun, 150 kilometara južno od glavnoga grada Albanije Tirane. Policija za sada nije uhitila nijednu osumnjičenu osobu u vezi s tom zapljenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙