FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BRDO KOD KRANJA - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je u srijedu da u EU postoji "problem povjerenja" koji je nastao prošle godine s problemima oko ratifikacije europskog ustava i zbog nekih drugih pitanja. Plassnik je, u obraćanju slovenskim diplomatima i ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu na Brdu kod Kranja, rekla da je zbog problema povjerenja koje se pojavilo nakon velikih uspjeha EU-a i optimizma koji je vladao nakon proširenja u 2004. godini sada potrebno "povećati povjerenje u EU" te više komunicirati sa građanima o budućnosti EU-a. Govoreći o prioritetima Plassnik je istaknula potrebu uklanjanju visoke nezaposlenosti, važnost daljnjeg razvoja zajedničke europske politike te odnose sa europskim susjedstvom. Plassnik je dodala da će biti važna i pitanja sigurnosti i energetske politike, te potvrdila da će proširenje Unije ostati jedan od prioriteta Austrije kao zemlje predsjedavajuće EU-u.

SARAJEVO - Austrijski veleposlanik u BiH Werner Almhofer potvrdio je u srijedu kako će tijekom predsjedanja njegove zemlje EU zemlje zapadnog Balkana i njihove veze sa EU-om biti posebni prioritet za vladu u Beču. Almhofer je novinarima u Sarajevu kazao kako Austrija kani intenzivirati odnose EU-a sa zapadnim Balkanom sukladno ciljevima postavljenim na summitu Unije u Solunu. Komentirajući odnose BiH i EU, veleposlanik Almhofer je izrazio uvjerenje kako će biti moguće tijekom godine uspješno okončati pregovore o stabilizaciji i pridruživanju što će onda bitno izmijeniti i sadašnju ulogu međunarodne zajednice u toj zemlji.

SARAJEVO - Predstavnici osam političkih stranaka iz BiH koji sudjeluju u pregovorima o ustavnim promjenama u toj zemlji u srijedu su postigli načelnu suglasnost o povećanju broja zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta no ključno pitanje preustroja sadašnjeg Predsjedništva BiH i njegove eventualne zamjene predsjednikom ostalo je neriješeno. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je novinarima u Sarajevu da je dogovoreno da Zastupnički dom ubuduće ima 87 zastupničkih mjesta od čega bi tri trebala biti rezervirana za predstavnike nacionalnih manjina. Status i budući ustroj Doma naroda, točnije njegove ovlasti i način izbora, još nisu riješeni i razgovori o tome se nastavljaju.

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle u svojoj božićnoj poruci vjernicima zatražio je život, mir, slobodu, jednake uvjete za sve na Kosovu, očuvanje srpskih svetinja, kao i nesmetan povratak izbjeglih i raseljenih na Kosovo, ali i u Hrvatsku. Pozvao je hrvatske vlasti da, u ime svoje europske perspektive, osiguraju povratak izgnanim i izbjeglim Srbima, a povratnicima miran život i sigurnost. Također, pozvao je hrvatske vlasti da pruže zaštitu svećenstvu, vjernicima i objektima SPC-a u Hrvatskoj koji su "ponovo izloženi napadima", pogotovo u Dalmaciji.

WASHINGTON - Stožer za ponovni izbor predsjednika SAD-a Georgea W. Busha u humanitarne će namjene dati 6000 dolara priloga za kampanju povezanih s lobistom Jackom Abramoffom koji se našao u središtu korupcionaškog skandala, priopćio je nacionalni odbor Republikanske stranke u srijedu. Lobist Jack Abramoff u utorak je priznao krivnju za prijevaru i pristao pomoći tužiteljima u istrazi o korupciji koja bi mogla obuhvatiti nekoliko vodećih republikanskih zastupnika, među kojima i bivšeg čelnika većine u Zastupničkom domu Tom DeLaya iz Teksasa.

VARŠAVA - Nova poljska vlada povući će deset veleposlanika koji imaju veze s vlastima iz komunističkog razdoblja te zemlje, što je prvi takav potez u 16 godina demokracije, objavilo je u srijedu poljsko ministarstvo vanjskih poslova. Ministar vanjskih poslova Stefan Meller je odlučio smanjiti broj veleposlaničkih misija u sklopu šireg pokušaja nove vlade da očisti državne urede od bivših komunističkih dužnosnika, kazao je glasnogovornik ministarstva Pawel Dobrowolski.

KAIRO - Ujedinjeni Arapski Emirati u srijedu su objavili da je umro vladar Dubaija šeik Maktoum Bin Rashid al-Maktoum koji je također bio dopredsjednik i premijer zemlje, izvijestila je internet stranica dnevnika Gulf News. Al-Maktoum je umro tijekom posjeta Australiji, izvješćuje dnevnik iz Dubaija pozivajući se na izvješće državne novinske agencije koja je prenijela izjavu ministarstva predsjedničkih poslova. U izvješću se ne navodi kada je Al-Maktoum umro ni uzrok smrti. Al-Maktoum je bio star 62 godine.

VATIKAN - Dvadeset šest misionara, od kojih jedan biskup, umrlo je nasilnom smrću 2005. god., što je dvostruko više nego li prošle godine, javila je službena agencija Vatikana Fides. Većina ubojstava dogodila su se u siromašnim četvrtima dok su druga bila pokušaji pljačke s kobnim završetkom, nadalje navodi Fides. Najveći broj ubojstava dogodio se u Kolumbiji, gdje su ubijena četiri svećenika i jedna redovnica.

RAFAH - Palestinski militanti bijesni zbog uhićenja i zatvaranja njihova čelnika u srijedu su ukrali dva buldožera i pokušali srušiti zid na granici između Gaze i Egipta, priopćio je dužnosnik pogranične palestinske službe sigurnosti. Militanti su napali zid na granici nakon divljanja kroz grad Rafah gdje su zatvorili granični prijelaz i zauzeli četiri zgrade palestinske samouprave. Nakon što su oteli buldožere militanti su uz odobravanje nazočnih promatrača porušili betonski zid na granici na dva mjesta slaveći pucanjem u zrak u smjeru Egipta. Palestinska policija potvrdila je da su militanti probili zid, a egipatska je policija spriječila njihovo daljnje napredovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙