FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Direktorica Sektora komercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec izjavila je danas da je stanje u plinoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj stabilno, uvoze se ugovorene količine ruskog plina, a u funkciji su i sva domaća proizvodna polja. Potrošnja prirodnog plina danas se kreće oko 410.000 prostornih metara na sat, što se podmiruje maksimalnom domaćom potrošnjom od oko 190.000 kubika, uvozom oko 130.000 kubika ruskog plina, te potrebnim količinama iz podzemnog skladišta Okoli. Vujec je podsjetila da je smanjenje uvoza ruskog plina, od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka navečer, prebrođeno bez problema s povećanim kapacitetima iz skladišta Okoli.

OBROVAC - Obrovac je danas posjetilo vladino izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Damirom Polančecom koji je obećao da će se Vlada preko ministarstava uključiti u izgradnju sustava obrane od poplava, koji uključuje izgradnju zaštitnog zida i sustav odvodnje. Kasno sinoć Zrmanja se povukla u korito, pa se voda povukla iz dijela grada koji je dva dana bio pod vodom. Šteta još nije utvrđena, pa će u roku osam dana posebno gradsko povjerenstvo utvrditi i poslati Zadarskoj županiji prijedlog za procjenu štete od elementarne nepogode.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), odnosno gospodarstvenici okupljeni u toj udruzi, danas su predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, rekao je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač na konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, HUP je na to bio prisiljen među ostalim i jer su neki od manjih proizvođača najavili prestanak proizvodnje, jer neće moći podnijeti povećani trošak poslovanja. U HUP-u procjenjuju da će financijski trošak zbrinjavanja ambalažnog otpada na način predložen Pravilnikom iznositi oko 2 milijarde kuna, koje će platiti krajnji korisnici, s obzirom da će uvođenjem naknada iz Pravilnika neke maloprodajne cijene porasti i za više od 40 posto.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je novim Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu učinilo značajan korak u sprečavanju nastajanja otpada i organiziranju sustava odvojenog skupljanja, priopćio je danas Zeleni forum - mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske. Upozoravaju da je otpad najveći problem u okolišu u RH, jer uzrokuje ogromne nepovratne ekološke, ali i ekonomske štete. U Zelenom forumu ističu da gospodarski moćnici, udruženi u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, ne žele prihvatiti odgovornost za otpad koji proizvode, smatrajući da građani i dalje trebaju financirati zbrinjavanje njihova otpada.

ZAGREB - Sindikat usluga UNI-Cro i njegovih osam udruženih sindikata izrazili su danas podršku Hrvatskom sindikatu telekomunikacija koji je za 12. siječnja najavio prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe". Sindikat usluga u otvorenom pismu izražava razočaranje nezainteresiranošću Vlade, kao jednog od vlasnika T-HT-a, za sudbine 648 radnika kojima Uprava T-HT-a planira uskoro otkazati ugovore o radu.

ZAGREB - S obzirom na uspješnu provedbu procesa obnove, pri kraju je rad Zajednice povratnika Hrvatske, rekli su predstavnici Upravnog odbora Zajednice na sastanku s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću. Predstavnici Odbora dali su punu potporu Vladinom programu razvoja gospodarskih zona koji posebno doprinosi razvoju ratom stradalih područja, no istaknuli su i potrebu da se lokalne sredine više uključe u zapošljavanju mladih na područjima od posebnog državnog interesa. Naglasili su i potrebu izmjena postojećih i donošenja posebnih zakona kojima bi se unaprijedio položaj područja od posebnog državnog interesa te reguliralo pitanje ratne štete.

OSIJEK - Predsjedništvo Liberalne stranke (LS) donijelo je odluku o raspuštanju nekoliko lokalnih stranačkih organizacija koje u posljednje vrijeme iz različitih razloga nisu funkcionirale, doznaje se danas u predsjedništvu LS-a. Predsjednik stranke Zlatko Benašić izjavio je Hini kako su raspuštene zagrebačka i varaždinska organizacija stranke te predsjedništvo osječko-baranjske organizacije LS-a, u kojima su imenovani povjerenici. U tim organizacijama do 20. siječnja trebaju se održati izborne skupštine, kako bi se i na gradskim i županijskim razinama stvorili timovi koji će s predstavnicima HSLS-a početi pregovore o ujedinjenju lokalnih stranačkih ogranaka.

ZAGREB - Sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u prosincu iznosili 6.361 kunu, što je za 0,44 posto više nego u studenom. Prosječna plaća za listopad iznosila je 4.339 kuna, a njome se moglo podmiriti 68,21 posto životnih troškova, što je 0,50 posto manje nego prethodnog mjeseca. Najskuplja sindikalna košarica bila je u Puli, 7.285 kuna, a najniža u Osijeku, 6.024 kune.

ZAGREB - U povodu Dana Brailleova pisma, koji se danas obilježava u spomen izumitelja pisma za slijepe Louisa Braillea, udruga mladih "Zamisli" pokrenula je inicijativu da državne ustanove osiguraju potrebne udžbenike svim slijepim učenicima u Hrvatskoj. Predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" Svjetlana Marijon kazala je da u Hrvatskoj osnovne i srednje škole polazi oko 120 slijepih učenika, od kojih većina pohađa specijalne škole koje im osiguravaju udžbenike na brajici, ali oni u redovnim školama ne mogu pravovremeno dobiti potrebne udžbenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙