FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 27. kolovoza 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ATENA - Novi požar koji je izbio u ponedjeljak ujutro na brdu Hymette, u predgrađu Atene, na manje od 10 km od središta grada, stavljen je "pod nadzor", izjavio je glasnogovornik vatrogasaca. Potpomognut jakim vjetrom, požar je izbio iznad groblja Holargos, kazao je Yannis Stamoulis novinarima. Siloviti požari koji haraju jugom i istokom Grčke četvrti dan za redom prouzročili su smrt 63 osobe nakon otkrića dvaju tijela na Peloponezu, kazao je dužnosnik ministarstva zdravstva. Uz to i snažan potres preliminarne jačine od 5,1 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici pogodio je u ponedjeljak grčki otok Kefaloniju, ali zasad nema podataka o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti, priopćio je u ponedjeljak Institut za geodinamiku u Ateni. Epicentar potresa bio je u Jonskom moru, oko 300 kilometara zapadno od Atene. Kerfalonija je pogođena i šumskim požarima, a barem jedan požar buknuo je u noći s nedjelje na

MOSKVA - Rusko pravosuđe uhitilo je deset osoba osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu istraživačke novinarke Ane Politkovskaje i uskoro će protiv njih podignuti optužnice, prenijela je u ponedjeljak riječi državnog odvjetnika novinska agencija Itar-Tass. "Dobro smo napredovali u istrazi smrti novinarke Politkovskaje", kazao je glavni tužitelj Jurij Šajka. "Deset je osoba uhićeno u vezi s tim slučajem i vrlo brzo protiv njih bit će podignute optužnice za taj težak zločin". Politkovskaja je bila oštra kritičarka ruskog predsjednika Vladimira Putina i stoga je nakon njezina ubojstva u listopadu slijedio je val međunarodnih osuda i zabrinutost oko slobode tiska u Rusiji. Putin je kazao da će pravosuđe učiniti sve što je moguće kako bi se pronašli i kaznili krivci koji su 48-godišnju novinarku ubili pred njezinim stanom.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ispričao se u ponedjeljak "zbog uplitanja u iračke stvari", nakon kritiziranja iračkog premijera Nourija al-Malikija. "Ako irački premijer želi da mu se ispričam zbog uplitanja u iračke stvari na tako izravan način, rado ću to učiniti", kazao je Kouchner na francuskoj radio-postaji RTL. Al-Maliki je u nedjelju zatražio ispriku od Francuske nakon kritika Kouchnera koji ga je pozvao da podnese ostavku u intervjuu američkom tjedniku Newsweek. Al-Maliki se također kritički izjasnio protiv francuske politike u Iraku, optužujući je da se svrstava na stranu pristaša bivšeg diktatora Saddama Husseina.

BANGKOK - Tajland će organizirati 23. prosinca prve parlamentarne izbore nakon vojnog udara kojim je 19. rujna 2006. svrgnut premijer Thaksin Shinawatra, izjavio je u ponedjeljak šef izbornog povjerenstva. "Smatramo 23. prosinca 2007. prikladnim datumom", kazao je novinarima Apichart Sukhagganond nakon razgovora s privremenim premijerom, pričuvnim generalom Surayudom Chulanontom. "To će pružiti političkim strankama dovoljno vremena za vođenje kampanja", kazao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙