FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahmadinedžad u Damasku: neprijatelj će gorjeti

ZAGREB/DAMASK, 19. srpnja 2007. (Hina) - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim kolegom Bašarom Asadom da će "neprijatelji ove regije" "gorjeti" ako ne odustanu od svojih planova.
ZAGREB/DAMASK, 19. srpnja 2007. (Hina) - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim kolegom Bašarom Asadom da će "neprijatelji ove regije" "gorjeti" ako ne odustanu od svojih planova.

U sklopu službenog posjeta Siriji, Ahmadinedžad se sastao i s Hasanom Nasralahom, čelnikom libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah kojega podržavaju Iran i Sirija, kao što podržavaju i radikalni palestinski pokret Hamas.

"Neprijatelji regije trebali bi odustati od svojih planova da napadaju itnerese u ovoj regiji, ili će gorjeti spaljeni gnjevom naroda regije"; rekao je Ahmadinedžad novinarima, javlja agencija dpa.

Nakon sastanka Ahmadinedžada i Bašara objavljeno je priopćenje u kojem obojica izražavaju "zadovoljstvo dobrim vezama Sirije i Irana" te želju za jedinstvom Libanona, koji je već osam mjeseci u dubokoj političkoj krizi.

"Potrebno je osigurati jedinstvo i nacionalno razumijevanje svih Libanonaca kako bi se jamčila sigurnost i stabilnost Libanona", objavili su u zajedničkom priopćenju, piše agencija France presse.

Također su naglasili "pravo libanonskog naroda na otpor opetovanoj izraelskoj agresiji protiv suvereniteta Libanona i na njegovo pravo da povrati teritorije koje je okupirao" Izrael.

Tekstom su Asad i Ahmadinedžad pozvali međunarodnu zajednicu "da prekine opetovanu cionističku agresiju protiv libanonskog suvereniteta".

Libanon je u dubokoj političkoj i ustavnoj krizi otkako su u studenom 2006. vladu premijera Fuada Siniore napustila šestorica ministara.

Priopćenjem obojica pozivaju "sve palestinske strane da nastave dijalog kako bi očuvali jedinstvo palestinskog naroda", te osuđuju "nastavak politike izraelske agresije i okupacije arapske zemlje".

Iran je izrazio potporu "pravu sirijskog naroda na povrat Golanske visoravni" koju je Izrael okupirao 1967., dodaje se u priopćenju.

Dvojica predsjednika izrazila su "potporu iračkoj vladi, jedinstvu i neovisnosti" te zemlje i zatražila "odlazak okupacijskih snaga Iraka".

Washington optužuje Siriju i Iran za poticanje nesigurnosti u Iraku i nasilja u Libanonu, a takve optužbe Teheran i Damask odbacuju.

Dvojica predsjednika na kraju su potvrdila "pravo" Irana da razvija nukelarni program u civilne svrhe, ali su pritom upzorila na "opasnost koju za mir i sigurnost u svijetu predstavlja nukelarno oružje koje posjeduje Izrael".

Sekularna vlada u Damasku sve više jača veze s Islamskom Republikom Iran i pritom se obje zemlje nastoje suprotstaviti pokušajima Sjedinjenim Država da ih izolira, podsjeća agencija Reuters.

Iako je Zapad zadnjih mjeseci oslabio izolaciju Sirije, Damask ne pokazuje znakova da se distancira od Teherana na što ga pozivaju Izrael i Sjedinjene Države, koje su glavni izraelski saveznik.

Sirijski dužnosnici opisuju savez kao "taktički" savez s Iranom koji datira iz 1979. kada je Sirija, za razliku od ostatka arapskog svijeta, brzo uspostvila veze s klerikalnom vladom Irana nakon islamske revolucije. Sirija je također podupirala Iran tijekom njegova rata s Irakom 1980-88.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙