FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski plinski koncern želi se priključiti na skandinavski plinovod

BEČ, 6. srpnja 2007. (Hina/APA) - Poljski državni naftni i plinski koncern PGNiG želi sudjelovati u gradnji cjevovoda "Skanled" kojim bi se norveški plin preko Švedske i Danske isporučivao i u Poljsku.
BEČ, 6. srpnja 2007. (Hina/APA) - Poljski državni naftni i plinski koncern PGNiG želi sudjelovati u gradnji cjevovoda "Skanled" kojim bi se norveški plin preko Švedske i Danske isporučivao i u Poljsku.

PGNiG priželjkuje 15-postotni udio u tom projektu čiji ukupni investicijski volumen iznosi 880 milijuna eura. To znači da bi vrijednost poljskog udjela u projektu iznosila 132 milijuna eura, navodi financijski čelnik poljskog koncerna Cyryl Fedorowicz.

"Mi smo novi igrač ali smo dovoljno jaki da sudjelujemo u tom projektu", kazao je Fedorowicz u Beču uoči početka međunarodne energetske konferencije "Plin i energija i srednjoj i istočnoj Europi".

Poljska trenutno podmiruje 30 posto svoje potražnje za plinom iz domaće proizvodnje a najveću količinu tog energenta uvozi iz Rusije, pri čemu je s ruskim dobavljačem Gazpromom sklopljen ugovor o isporuci do devet milijardi prostornih metara plina godišnje do 2022.

Gazprom isporučuje plin u Poljsku cjevovodom Jamal čijim poljskim dijelom upravlja zajednička kompanija PGNiG-a i Gazprom-a EuRoPol Gaz.

Poljska godišnje troši 14 milijardi prostornih metara plina, otprilike koliko i puno manja Mađarska. "Naša je mješavina energenata trenutno jako staromodna, s udjelom ugljena od čak 60 posto", tumači PGNiG-ov čelnik, najavljujući osjetno povećanje udjela plina u budućoj potrošnji energije.

Projekt Skanled trebao bi biti završen do 2012. ako do listopada 2009. bude donesena odgovarajuća odluka. Cjevovod će biti dug 732 kilometra i imati kapacitet od osam milijardi prostornih metara plina godišnje.

Poljska se namjerava priključiti na Skanled 200 kilometara dugim "Baltičkim cjevovodom" koji će se nadovezati na danski sustav a imat će kapacitet od tri milijarde prostornih metara plina godišnje. Trenutno PGNiG čeka odgovarajuće građevinske dozvole a sami radovi trajat će samo godinu dana, istaknuo je Fedorowicz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙