FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 700 islamskih ekstremista predalo se nakon sukoba u Pakistanu

ISLAMABAD, 4. srpnja 2007. (Hina/DPA) - Više od 700 sljedbenika tvrdolinijaških islamskih vjerskih vođa se u srijedu, dan nakon što je oko njihove džamije u Islamabadu izbio oružani sukob, predalo pakistanskim snagama sigurnosti.
ISLAMABAD, 4. srpnja 2007. (Hina/DPA) - Više od 700 sljedbenika tvrdolinijaških islamskih vjerskih vođa se u srijedu, dan nakon što je oko njihove džamije u Islamabadu izbio oružani sukob, predalo pakistanskim snagama sigurnosti.

Pakistanske su vlasti odredile krajnji rok za stotine vjerskih studenata koji su se nalazili u dobro utvrđenoj džamiji Lal Majid, odnosno Crvenoj džamiji, da se predaju a taj su rok produžile kako se sve više studenata predavalo.

Najmanje 21 osoba, uključujući i dvojicu vojnika, poginulo je a više od 200 ranjeno od utorka u oružanom sukobu između snaga sigurnosti i studenata u džamiji.

Ekstremističko vodstvo džamije proteklih pet mjeseci bilo je u sukobu s vlastima zbog svojih nastojanja da građanima pakistanske prijestolnice uvedu strogi način života talibanskog stila temeljen na islamskom šerijatskom zakonu.

"Mi stalno produžavamo rok za predaju", rekao je agenciji DPA glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Javid Cheema. "Do sada se vlastima predalo više od 700 studenata, muškarca i žena".

Ministar unutarnjih poslova Aftab Sherpao je izjavio kako očekuje predaju još studenata te da je jedan od ciljeva na najmanju mogući broj svesti gubitak ljudskih života u možebitnoj sigurnosnoj operaciji.

Ranije je vlada studentima koji su se utvrdili u džamiji zapovijedila da polože oružje do 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu ali je taj rok nekoliko puta produžavan.

"Ne želimo krvoproliće. Želimo to pitanje riješiti mirno", rekao je novinarima ministar informiranja Tariq Azeem, dodavši da je imunitet ponuđen svima koji se predaju.

No, najmanje 170 onih koji su se predali prebačeno je u zatvor, izvijestila je televizija Aaj. "Oprošteno je samo djeci i ženama", rekao je Sherpao upitan jesu li studenti privedeni nakon predaje.

"U džamiji ima još 3500 do 4000 studenata koji se ne žele predati", rekla je jedna mlada žena pod burkom televiziji Aaj, dodavši da bi ona sama ostala da je nije došla odvesti njena majka. "Alah mi je dao ovaj i žrtvovala bih ga za njega", rekla je.

U međuvremenu je radikalni vjerski vođa džamije također ponudio uvjetnu predaju. "Spremni smo položiti oružje ako nam predsjednik Pervez Musharraf da jamstva da se protiv nas neće voditi nikakve operacije", izjavio je za televizijsku postaju Geo zamjenik upravitelja džamija Ghazi Abdul i najavio da neće odustati od zahtjeva za uvođenje strogog islamskog zakona u zemlji.

Stotine pripadnika vojnih i paravojnih postrojbi spremno je napasti džamiju, a okolno je područje zatvoreno kao i sve ceste koje vode u Islamabad.

Studenti iz Crvene džamije su tijekom svoje kampanje bili optuženi za otmicu nekoliko Kineskinja iz centra za masažu zbog tvrdnji da su se bavile prostitucijom.

Studenti su također upozorili vlasnike trgovine audio i video materijalom da prestanu prodavati "neislamsku" robu a ženama su zapovijedili da ne voze automobile.

Sukobi su započeli u utorak kada je jedan student batinom oteo četvoricu policajaca na nadzornoj točci i uzeo njihove puške i radio-tehniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙