FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni odbor podržao pregovaračke pozicije za slobodu kretanja radnika i energetiku

Zagreb,4. srpnja(Hina) - Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji podržao je na svojoj 23. sjednici u srijedu pregovaračke pozicije RH za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Energetika, rekao je nakon sjednice Odbora njegov novi predsjednik Zoran Milanović.
Zagreb,4. srpnja(Hina) - Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji podržao je na svojoj 23. sjednici u srijedu pregovaračke pozicije RH za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Energetika, rekao je nakon sjednice Odbora njegov novi predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je istaknuo da je poglavlje Sloboda kretanja radnika važno jer je riječ o jednoj od temeljnih sloboda oko koje je nastalo unutarnje tržište Europske zajednice, ali i zato što su stare zemlje članice EU-a novim članicama iz srednje i istočne Europe u tom poglavlju uvele prijelazna razdoblja kako bi zaštitile svoja tržišta rada od prevelikog priljeva novih radnika.

"Nacionalni odbor podržao je pregovaračku poziciju (za poglavlje Sloboda kretanja radnika) koju je ponudila Pregovaračka skupina, uz napomenu da ga Pregovaračka skupina treba redovito i detaljno izvješćivati o tijeku pregovora u tom poglavlju s obzirom na to da su zemlje članice EU-a uvele određene restrikcije, odnosno prijelazna razdoblja novim članicama iz srednje i istočne Europe" na tom području, rekao je predsjednik SDP Hrvatske.

Na pitanje hoće li Hrvatska, u slučaju da zemlje članice EU-a uvedu restrikcije i u njezinu slučaju, odgovoriti recipročnim mjerama, Milanović je odgovorio da će Hrvatska znati braniti svoje interese.

"Naravno da ćemo se kao svaka suverena zemlja koja štiti svoje interese znati o tome očitovati bude li potrebno", rekao je, napomenuvši da u svojoj pregovaračkoj poziciji u tom poglavlju RH ne postavlja nikakve posebne uvjete.

Nacionalni odbor podržao je i pregovaračku poziciju RH za poglavlje Energetika te primio na znanje izvješća o screeningu za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politike.

Novu sjednicu Nacionalnog odbora Milanović je najavio za 19. srpnja kada bi se na dnevnom redu trebale naći pregovaračke pozicije RH za još dva poglavlja.

Hrvatska je u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji do sada otvorila ukupno 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvoreno, što je više od jedne trećine ukupnog broja poglavlja.

Prema nekim najavama, ovoga bi mjeseca pregovori mogli biti otvoreni u još jednom do dva poglavlja.

Komentirajući svoju novu dužnost, koju je preuzeo nakon smrti Ivice Račana, Milanović je rekao da će Nacionalni odbor pod njegovim predsjedanjem i dalje raditi u nacionalnom interesu.

"Ne moramo se oko svega slagati. Nismo se ni danas detaljno oko svega složili, ali to nas nije spriječilo da što bezuvjetno što pod određenim uvjetima omogućimo da proces ide dalje. Pri čemu sama brzina procesa nije na prvom mjestu", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙