FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napoleonovo pismo Jozefini postiglo rekordnu cijenu

LONDON, 3. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Jedna od najvećih svjetskih zbirki povijesnih pisama, među kojima je i pismo isprike koje je nakon svađe Napoleon uputio Jozefini, na aukciji u utorak ukupno je postigla cijenu od 3,8 milijuna funti.
LONDON, 3. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Jedna od najvećih svjetskih zbirki povijesnih pisama, među kojima je i pismo isprike koje je nakon svađe Napoleon uputio Jozefini, na aukciji u utorak ukupno je postigla cijenu od 3,8 milijuna funti.

U blagu od gotovo 1000 dokumenata koje je tijekom više od 30 godina prikupljao jedan austrijski bankar nalaze se pisma Winstona Churchilla, Petra Velikog, Aleksandra Puškina, Johna Donnea i kraljice Elizabete I, a cijena postignuta na aukciji gotovo je dvostruka od očekivane.

Jedan od najrjeđih i najdirljivijih predmeta u zbrici je strastveno pismo isprike koje je Napoleon napisao svojoj budućoj supruzi Jozefini dan nakon žestoke svađe.

Pismo je prodano za 276.000 funti, što je rekordan iznos za neko Napoleonovo pismo i više nego pet puta više od procjene napravljene prije aukcije da će postići cijenu od 30.000 do 50.000 funti, navela je aukcijska kuća Christie's.

"Šaljem ti tri poljubca - jedan na tvoje srce, jedan na tvoja usta i jedan na tvoje oči", napisao je kažnjeni ljubavnik na listu punom ispravaka i križanja.

Vjeruje se da je Napoleon izazvao svađu ispitujući o Jozefininom bogatstvu u obiteljskoj imovini u područjima takozvane Zapadne Indije.

Pisma su iz razdoblja od 500 godina a bave se pitanjima u rasponu od umjetnosti, znanosti, književnosti do filozofije.

"Doći do zbirke takvih pisama danas je gotovo nečuveno", rekao je agenciji Reuters Thomas Venning, direktor odjela knjiga kuće Christie's.

Vlasnik Albin Schram koji je umro 2005. godine počeo je stvarati arhivu pisama početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Premda je bio nezasitan sakupljač, Schrama nije zanimala konzervacija ili izlaganje. Pisma su čuvana u starom metalnom ormaru u praonici njegove vile u Lausannei u Švicarskoj, poredana po veličini a ne, na primjer, po autorima ili starosti.

Rukopis u kojem engleski znanstvenik sir Isaac Newton raspravlja o teoriji gravitacije i strukturi svemira prodan je za 204 tisuće funti a prije aukcije je bio procijenjen na 30.000 do 50.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙