FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja pristala na mjere IAEA-e vezane za zatvaranje reaktora

BEČ, 3. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja prihvatila je mjere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojima će se potvrditi zatvaranje njezina nuklearnog programa, objavila je u utorak IAEA.
BEČ, 3. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja prihvatila je mjere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojima će se potvrditi zatvaranje njezina nuklearnog programa, objavila je u utorak IAEA.

U izvješću direktora te organizacije Mohameda ElBaradeia, u kojem se iznose rezultati prošlotjednog posjeta nuklearnih inspektora Sjevernoj Koreji, preporučuje se Odboru direktora da na sastanku koji bi se trebao održati idućega tjedna odobri novu misiju UN-ovih inspektora u toj izoliranoj komunističkoj državi.

Izvješće donosi 11. točaka oko kojih je postignuto suglasje sa Sjevernom Korejom kako bi se UN-ovi inspektori vratili u zemlju koja ih je protjerala prije 4,5 godine.

"Agencija će instalirati i održavati potrebnu opremu za zatvaranje i nadzor, kao i druge uređaje kojima će potvrditi zatvaranje postrojenja i opreme", stoji u izvješću.

Inspektori će imati pristup svim nuklearnim postrojenjima, uključujući i nuklearni reaktor Yongbyon, a Pyongyang će osigurati listu postrojenja koja su izvan pogona. "Popis inventara dobit ćemo kasnije", navodi se u izvješću Elbaradeia.

Nadalje, inspektori će ispitati i potvrditi informacije o stanju zatvorenih postrojenja i dokumentirati ih videosnimkama i fotografijama.

U izvješću se također navodi kako je Sjeverna Koreja pristala unaprijed informirati IAEA-u o eventualnim namjerama da izmjeni status postrojenja i opreme, kako bi se moglo procijeniti na koji način to utječe na nadzor provedbe sigurnosnih mjera.

Sjeverna Koreja će unaprijed izvijestiti IAEA-u i o eventualnom premještanju nuklearne opreme i komponenti iz zatvorenih postrojenja te osigurati uvid inspektorima.

Troškovi ponovnog dolaska nuklearnih inspektora u Sjevernu Koreju procjenjuju se na 1,7 milijuna eura za 2007., i 2,2 milijuna za 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙