FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zatvorila 180 tvornica prehrambenih proizvoda

PEKING, 27. lipnja 2007. (Hina/AP) - Kina je zatvorila 180 tvornica prehrambenih proizvoda nakon što su inspektori utvrdili da se u proizvodnji široke palete proizvoda upotrebljavaju industrijske kemikalije, objavili su u srijedu kineski mediji.
PEKING, 27. lipnja 2007. (Hina/AP) - Kina je zatvorila 180 tvornica prehrambenih proizvoda nakon što su inspektori utvrdili da se u proizvodnji široke palete proizvoda upotrebljavaju industrijske kemikalije, objavili su u srijedu kineski mediji.

Pogoni su zatvoreni nakon što je opsežna istraga, pokrenuta u prosincu prošle godine, pokazala da se u njima proizvode artikli loše kvalitete i opasni po zdravlje a utvrđena je i česta upotreba reciklirane i hrane kojoj je istekao rok trajanja, objavio je China Daily.

Utvrđeno je da su zatvorene tvornice pri proizvodnji slatkiša, ukiseljenog povrća, krekera i morskih plodova upotrebljavale formaldehid, nedopuštene boje i industrijski vosak, prenosi list, pozivajući se na riječi dužnosnika kineske Opće uprave za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu Han Yija.

"Posrijedi nisu pojedinačni slučajevi", izjavio je Han.

Njegovo je priznanje važno s obzirom na prethodne tvrdnje te državne agencije da su propise o sigurnosti kršili tek malobrojni proizvođači. Time je uprava vjerojatno nastojala zaštititi kineski izvoz hrane, vrijedan milijarde dolara.

Ove su godine bojazni vezane za sigurnost prehrambenih proizvoda iz Kine naglo ojačale nakon što su u izvezenim proizvodima otkrivene visoke razine toksina i industrijskih kemikalija.

Nekoliko je sjevernoameričkih i južnoameričkih zemalja odbilo uvesti zubnu pastu iz Kine a pšenični gluten zagađen kemikalijom melaminom i uvezen iz te zemlje proglašen je uzrokom uginuća više pasa i mačaka u Sjevernoj Americi. Američki su inspektori zabranili i proizvode poput otrovne grdobine, smrznutih jegulja i soka proizvedenog uz dodatak zabranjenih aditiva.

Kineske vlasti postrožile su kontrolu i osigurale veći publicitet vlastitim nastojanjima da uspostave nadzor nad tim problemom.

Dužnosnik kineske agencije Han ustvrdio je da su zatvorene uglavnom male tvornice za proizvodnju hrane koje nemaju potrebne dozvole i zapošljavaju manje od 10 radnika. China Daily pak podsjeća da se taj opis odnosi na čak 75 posto od ukupno milijun tvornica za prehrambene proizvode u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙